Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
23. märts 2021, 00:01

President Kersti Kaljulaid: Euroopa vaktsiinivarude jagamisel tuleks arvestada hetkeolukorda (31)

President Kersti Kaljulaid arutas eilsel kohtumisel Euroopa Komisjoni siseturuvoliniku Thierry Bretoniga vaktsineerimise kulgu erinevates Euroopa Liidu liikmesriikides ning vaktsiinide võimaliku jaotuse aluseid.

Eesti riigipea sõnul tuleks Euroopa vaktsiinivarude jagamisel arvestada nii vaktsineerimisvõimekust kui ka riigi viiruse hetkenäitajaid. Eestis on need praegu Euroopa kõrgeimad. „Samas oleme kiired ja efektiivsed vaktsineerijad ning suudaksime kasvatada vaktsineerimisvõimekust veelgi, kui meil oleks rohkem vaktsiini,“ lisas president Kersti Kaljulaid.

Kohtumisel kõneldi ka võimalusest kasutada vaktsiinide arendamise puhul anonüümitud pikaajalisi terviseandmeid. Kaljulaidi sõnul on Eesti kiirema vaktsineerimise nimel avatud võimalikule teaduskoostööle uute Euroopa Liidu turule tulevate vaktsiinide tootjatega.

Samuti arutati kohtumisel ühtse vaktsineerimissertifikaadi väljatöötamist. Kaljulaidi sõnul on Eestil kogemusi nii digitaalsete sertifikaatide kui ka X-tee asjus ning me oleme valmis panustama kogu Euroopat hõlmava digilahenduse väljatöötamisse. 

Volinik Thierry Breton on ka Euroopa Komisjoni vaktsiinide tööstusliku tootmise suurendamise rakkerühma juht. Ta kohtus täna Eestis veel ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutiga, tervise- ja tööminister Tanel Kiigega ning nende Eesti ettevõtete juhtidega, kes panustavad kroonviiruse vastaste ravimite, vaktsiinide jm tootmisse.