Vaktsineerimine Lasnamäel.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
3. aprill 2021, 17:44

Vaktsineerimispunktidesse ilmus massiliselt nooremaealisi vaktsiinitahtjaid. Kiik: see on lubamatu isetegevus! (169)

Nädalavahetusel soovis riik vaktsineerida 60aastaseid ja vanemaid, et kaitsta neid koroonaviiruse eest. Vaktsineerijate sõnul on eakate huvi leige, mistõttu on süstima pääsenud ka nooremad inimesed, kes hetkel vaktsineeritute sihtrühma ei kuulu. Minister Tanel Kiik peab seda lubamatuks isetegevuseks. Levima hakanud info tõttu ilmus vaktsineerimispunktidesse massiliselt nooremaealisi vaktsiinitahtjaid. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik meenutab kõigile, et vaktsineerimise eesmärk on kaitsta neid, keda ohustab COVID-19 kõige enam.

"Kõige kriitilisem vanuserühm on 60 ja vanemad. Vajadusel tuleb teha rohkem tööd, et jõuda eakamate inimesteni. Hetkel on üle 200 000 inimesi, kes ei ole selles vanusegrupis vaktsineeritud," täpsustab Kiik praegust olukorda.

Ometigi kinnitas Delfile Tondiraba jäähallis vaktsineerimist läbi viiva Medicumi juht Tõnis Allik, et nende personal on täna tõepoolest vaktsineerinud nooremaid inimesi, kes on ise huvi üles näidanud. Seda just seetõttu, et vanemaealiste huvi vaktsineerimise vastu ei ole suur.

Nii levivad sotsiaalmeedias postitused ja peetakse arutelusid, miks riiks ei vaktsineeri nooremaid, kui nemad oleks kohe valmis end vaktsineerima.

Vaktsiinidoos on defitsiit

Kiik selgitab, et vaktsineerimise juures ei ole ainus oluline asi kiirus.

"Kui valida, kas täna vaktsineerida alla 50aastaseid inimesi või nädala jooksul jätkuvalt 60aastaseid ja vanemaid, siis mõistlikum on teha järgmisel nädalal kõrgemas vanuserühmas vaktsineerimist. Järgmisel nädalal AstraZenecat juurde ei tule," räägib Kiik, et peame vähendama raskete haigete näol haiglatele lisanduvat koormust riskirühmades.

Kui massvaktsineerimisel mingil päeval ei ole kõrgemas vanuses tulijaid, siis tuleks päev varem lõpetada, et järgmisel päeval sihtrühma vaktsineerimisega jätkata. Omavoliliselt ei tohiks riigi poolt sihtrühmast välja jäävaid soovijaid vaktsineerima lubada.

"Iga vaktsiinidoos võib päästa elu ja päästa haiglasse sattumise eest," meenutab Kiik kõigile kiirustajatele, et hetkel oleme ikka olukorras, kus vaktsiin on defitsiit.

Terviseamet: riskirühmalt ei saa võtta doose ära

Terviseameti kommunikatsioonijuht Imre Kaas rõhutab, et hetkel on riigis sihtgrupiks üle 60aastased ja riskirühmad.

"Ei saa võtta ühelt riskirühmalt doose ära, sest massvaktsineerimisele pani vähem inimesi end kirja. Mõni ei leidnud transporti, kes ei tahtnud riskirühma kuuluvatega koos oodata, kes soovib personaalsemat lähenemist," loetleb Kaas võimalikke põhjuseid, miks ajad sel nädalavahetusel sihtgruppi määratutega ei täitunud.

Kaas rõhutab, et need vaktsiinid on siiski mõeldud riskirühmadele ja kasutatakse järgmisel nädalal ettenähtud sihtrühma vaktsineerimiseks.

Ta lisab selgituseks, et kui sel nädalavahetusel oleks süstima pääsenud ka palju nooremad soovijad, siis jääks riskirühmas keegi järgmisel nädalal süstimata.