Hea nõu

Neuroloog Toomas Toomsoo: „Tablettidega migreeni kontrolli all hoida ei õnnestu. Tuleb hakata teistmoodi süüa tegema.“ 

Sirje Presnal, 18. aprill 2021 13:52
SÖÖ ÕIGESTI: „Kui sa kannatad migreeni all ja sööd järjekindlalt ühesugust toitu – näiteks armastad Hiina toitu või naatriumglutamaadi sisaldusega valmistoitu –, siis on sul valida, kas jätkad soojaleti toidu ostmist ja võtad tablette või teed ise oma kartulipudru ja kapsa-kaalikahautise,“ räägib migreeniarst Toomas Toomsoo.Foto: Mari Luud
„Kui sul täna on migreen, siis mõtle, mida sa eile sõid. Kui sõid näiteks läätsepada, siis võib eeldada, et läätsed sulle ei sobi.“ Neuroloog Toomas Toomsoo sõnul võib mingite toiduainete menüüst väljajätmine oluliselt leevendada migreenihoogude intensiivsust ning sagedust. Küll aga rõhutab ta, et üht, kõigi puhul toimivat valemit ei ole. Iga inimese migreen on unikaalne.

Kui dr Toomas Toomsooga intervjuud kokku lepin, troonib tema värskelt ilmunud raamat „Migreenist vabaks õige toiduga“ suurte raamatupoekettide esikolmikus. Tõsistest tervisehädadest rääkides ei peeta migreeni haiguseks, mis suuremat tähelepanu vääriks. See on isegi natuke stigmatiseeritud tervisehäda, mida omistatakse neurootilistele naistele. Ometi näitab raamatu suur menu, et migreen on ühiskonnas suurem probleem, kui oskaks eeldada. Ja autor kinnitab: migreenide all kannatab peaaegu iga kuues inimene ning see on nooremas eas (15–49) naiste hulgas kõige enam puuet tekitav haigus.

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

08.04.2021
IMELIKUD TERVISEHÄDAD? 10 kõige tavalisemat asja, mida naised ei tea üleminekuaastatest
03.04.2021
KEHA HOIATAB! 7 muutust välimuses, kui su tervisega on midagi viltu