Juhtkiri
13. aprill 2021, 19:23

Juhtkiri | Suur lootus piirangute leevenemisele

Piisas peaminister Kaja Kallasel esmaspäeval riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni ees öelda, et valitsus arutab järgmisel päeval koroonapiirangute järkjärgulist leevendamist, et tekitada ettevõtjates ja kodanikes palju elevust. Teisipäevane uudis, et arutelud jätkuvad hoopis järgmisel nädalal, mõjus aga moel, nagu oleks külma vett krae vahele visatud.

Viivitust võib mõista, sest ehkki möödunud päevadel oleme näinud vahepealsest kuni poole väiksemaid nakatumisnumbreid ja viimasel nädalal püstitati ühes päevas tehtud peaaegu 13 000 süstiga senine vaktsineerimisrekord, soovib valitsus veenduda, et langus on tõepoolest püsiv, kajastudes ka hõivatud haiglakohtade ja surmajuhtumite arvus.

Samas hingavad valitsusele kuklasse nende endi seatud tähtajad, sest märtsi lõpus pikendatud piirangud on mõeldud kehtima 26. aprillini. Et too kuupäev kattub kevadvaheaja lõpuga, on õpilastel ja lapsevanematel tekkimas õigustatud küsimus, kas lastel on lootust naasta selle õppeaasta viimaseks veerandiks kontaktõppele.

Haridusminister Liina Kersna ongi mõista andnud, et kui nakatumisnäitajad on soodsad, lubatakse algklassid eelisjärjekorras tagasi koolimajja. Ilmselt ei saa välistada piirkondlikke erisusi – kuigi see tähendaks paratamatult õpilaste ebavõrdset kohtlemist –, sest mida kiiremini taastada tavapärane õpe seal, kus vähegi võimalik, seda väiksemad on kogukahjud. Teisisõnu: miks peaks suletuks jääma nakkusvaba Hiiumaa kool, kui kolded on koondunud endiselt Harju- ja Ida-Virumaale? Saabuvad soojad ilmad võimaldavad aga planeerida välitunde mujalgi ja vanematele klassidele.

Suurim surve on lähiajal nende piirangute leevendamisele, mis puudutavad inimeste kogunemist õues, näiteks rühmatreeningute lubatavust. Omaette küsimus on aiatööde teostatavus ‒ kuigi oma aianurgas nokitsemist ei saa keegi keelata, on ehitus- ja aianduspoed suures osas endiselt suletud. Ilmselt oskavad poed ise anda otsustajaile parima sisendi, millal muutub tung välimüügialadele niivõrd suureks ja e-poe ostudele järeletulnute järjekord sedavõrd pikaks, et mõistlikum oleks lasta ostlejail avarate müügisaalide peale laiali hajuda.

Selget sõnumit, mis hakkab lähikuudel juhtuma, ootavad valitsuselt muidugi ka kõik teised ettevõtjad, kellest osa ei saa oma teenuseid õuetingimustes pakkuda isegi parima tahtmise juures.