Maris JesseFoto: Robin Roots
Uudised
15. aprill 2021, 22:41

Maris Jesse vaktsineerimistest: raskeim etapp on läbitud, edasi saab minna ainult paremaks (19)

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Maris Jesse avaldas "Esimeses stuudios" lootust, et koroonaviiruse ja selle vastu vaktsineerimiste raskeim etapp on seljataga ning edasi saab asi minna ainult paremaks. 

Jesse kinnitas, et Eestisse on tulemas piisavalt vaktsiini, et lähinädalatel kõik eakamad kaitsesüstitud saaks. Seejärel jõutakse järk-järgult nooremate vanusegruppideni, kuni lõpuks saavad vaktsiini kõik soovijad. See juhtub mais-juunis.

Hetkel pole lihtsalt piisavalt vaktsiine, et kõiki ja korraga vaktsineerida. "Kui me saaksime korraga palju vaktsiini, oleks Eesti tervishoiusüsteem võimeline kõik elanikud loetud nädalatega, ma julgen öelda, et kuuga, vaktsineerima. Seda näete igapäevastest numbritest, kus neljapäeviti on meil tavaliselt kõige kõrgem vaktsineerimiste päev – kuni 14 000 inimest. Sealjuures ei vaktsineeri kõik perearstid," seletas Jesse.

Selle kohta, kas tuleks vaktsineerida hoopis nooremaid inimesi, ütles Jesse, et Eesti kogemus näitab, et haiglasse satuvad siiski pigem vanemad inimesed, mistõttu tuleks esmajärjekorras kaitsta neid.

Eestis on regionaalsed käärid väga suured – saartel on ligi kolmandik elanikkonnast vaktsineeritud, samas Ida-Virus vaid 12 ja Valgamaal 18 protsenti. Jesse sõnul on saared olnud natuke eelisseisus, kuna nemad on vaktsineerinud Moderna vaktsiiniga, sest saartele oli Moderna vaktsiini toimetamine logistiliselt lihtsam. 

"Nemad on saanud vaktsineerida vastavalt sellele, et kui vaktsiin tuleb, siis nad teevad selle ära. Selline pilt oleks olnud üle Eesti, kui kõik oleks saanud regulaarsemalt vaktsiini. Teiselt poolt näitab saarte hea hõlmatus, et meil ei ole alust kahtlustada, et inimesed ei soovi vaktsineeritud saada. Soovivad küll," rääkis Jesse.

Jesse sõnul on Ida-Virus hoiakud koroonavaktsiinide suhtes järjest soodsamaks läinud. Valgamaa ei saanud vahepeal vaktsiini, kuid selle nädalaga peaks seal numbrid oluliselt tõusma.

"Kogenud ametnikuna teate, et kui asi lõpuks läbi saab ja kõik läheb hästi, siis võtavad au ja kuulsuse poliitikud, aga kui miski läheb halvasti, siis jäävad süüdi ametnikud. Olete selleks valmis?" uuris saatejuht Mirko Ojakivi.

"Londonis juba mõnda aega tagasi ühes maailma juhtivas tervisevaldkonnaga tegelevas ülikoolis magistrantuuris olles  tõepoolest ütles õppejõud, et poliitikas on selline vormel: centralize credit, decentralize blame. Aga Eesti on selleks liiga väike ühiskond, me tunneme siin kõik üksteist. Mul ei ole ühtegi alust arvata, et meil vaktsineerimine ebaõnnestuks," sõnas Jesse.

"Me oleme praegu juba päris heas seisus. Raskeim etapp on juba läbitud, nii nakkuse kui vaktsineerimisega, piiratud vaktsiinikoguste tingimustes. Edasi läheb ainult kergemaks," loodab Jesse.