Rootsi on riik, kus abistatud viljastumise määr on maailma üks kõrgemaid.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
18. aprill 2021, 18:29

ROOTSI PANGAD HÄDAS! Koroona tõttu napib spermat (6)

Skandinaavia poolsaare idaosa terviseprofessorite sõnul on tekkinud puudus seemnerakkudest, kuna koroonaviiruse tõttu ei saa doonorid haiglas käia. Viljastuskliinikute arstide sõnul võib olukorra halvenemine tähendada seda, et kunstliku viljastamise protseduurid saavad aastase viivituse, vahendab Euronews.

„Pandeemia tõttu ei tule paljud [mehed] haiglasse, sest meil on kehtestatud piirangud,“ rääkis Margareta Kitlinski, kes on Malmö Skåne ülikooli haigla reproduktiivmeditsiini keskuse vanemkonsultant. Kitlinskil on ka oma viljastuskliinik, kus pandeemia ja spermadoonorluse nappuse tõttu on kahekordistunud viljastusravi ooteaeg.

„Kui võrdlen kahe aasta taguseid numbreid, mil ootejärjekord oli kolm kuud kuni maksimaalselt aasta, siis nüüd on ooteaeg kaks aastat,“ täpsustas Kitlisnki.

Euroopa inimeste paljunemise ja embrüoloogia seltsi andmetel on Rootsi riik, kus abistatud viljastumise määr on maailma üks kõrgemaid. Samas on Rootsi kehtestanud range poliitika spermadoonorluse jaoks: ühte annetust tohib kasutada maksimaalselt kuus naist.