Riigikogu liige ja teledoktor Viktor VassiljevFoto: Robin Roots
Hea nõu
31. mai 2021, 07:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kuidas tüütutest soolatüügastest lahti saada? (1)

„Soolatüükad varba all on väga tüütud, millest nad tekivad ja kuidas neist lahti saada?“

No ei ole inimese kehal sellist kohta, mis oleks ekstra soolatüüka jaoks ette nähtud. Varba all tekitab see soolatüügas muidugi rohkem ebameeldivusi kui kuskil mujal. Apteegis on igasuguseid vahendeid tüütu moodustise eemaldamiseks, aga tuleb ka mõelda sellele, miks ta üldse tekib. Tavaliselt seal, kus on mingi krooniline nahapinna ärritus. Enamasti kitsaste, ebamugavate või valesti valitud jalatsite tõttu.

Aga soodustavad selliseid asju ka jalapöia deformatsioonid – lampjalgsus, pöia ristivõlvi lamenemine, labajala luude ja liigeste vaheliste sidemete väljavenimine, millest tekivad varvaste kuju ja asetuse muutused.

Ka jalgade hügieen pole mitte tähtsusetu, sest higised pesemata jalad ja vahetamata sokid tekitavad kindlasti varem või hiljem väiksemaid ja suuremaid probleeme, mis ei piirdu kindlasti mitte kõrvalolijate ninakrimpsutusega.

Soolatüüka tekitaja on küll viirus, aga pole see mingi eriline nakkus ning korraliku immuunsusega ja puhta ihuga inimesele külge ei hakka. Lihtsam on võõrastest sussidest küüneseen saada. Aga kui juba seen olemas, siis see näitab enamasti oma hoolimatust ja ega siis ka soolatüügas tulemata jää.

Ravist veel niipalju, et kui hügieeniga asjad korras, siis kaob soolatüügas ise ära, ükskõik millega teda määrida või plaasterdada. Mõne nädala või mõne kuuga. Ja kui hügieeniga korras ei ole, siis tekib järgmine asemele.