15aastased noored USAs Pfizer koroonavaktsiini saamas.

Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
29. mai 2021, 12:47

Euroopa Ravimiamet andis loa Pfizeri Covid-19 vaktsiini manustamiseks 12- kuni 15aastastele. Lutsar: Eestis võib see päevakorda kerkida alles sügisel (26)

Euroopa Ravimiamet (EMA) kiitis heaks Pfizer-BioNTech vaktsiini 12–15aastastele lastele, millest saab esimene vaktsiin, millel on luba selle vanuserühma vaktsineerimiseks.

Nüüd peavad liikmesriigid otsustama, kas lubada siseriiklikult 12–15aastaste vaktsineerimine. USA ning Kanada lubasid kõnealust vanusegruppi Pfizeri vaktsiiniga süstima hakata juba kuu algul, vahendab BBC.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liikme ning teadusnõukoja juhi Irja Lutsari sõnul võiks 12-15aastaste vaktsineerimine Eestis kerkida päevakorda sügise poole, juhul kui täisealised on selleks ajaks piisavalt vaktsineeritud ning vaktsiini ka jagub.

„Meil ei ole praegu teismelistega väga kiiret. Riiklik fookus peaks ennekõike olema, et jääksid väga väheseks või kaoksid täiesti ära rasked haigused ja selle tulemusel tekkivad kõrval- ja jääknähud ehk nn pikk Covid. Lisaks, et väheneks ka suremus. Peame fookuse hoidma vaktsineerimisel siiski täiskasvanute peal,“ ütles Irja Lutsar ERR-ile.

EMA otsuse ajendiks oli Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) öeldu, et Euroopal on vaja vaktsineerimist kiirendada. WHO direktor Hans Kluge hoiatas, et pandeemia ei saa enne läbi, kui vähemalt 70% elanikkonnast on vaktsineeritud.

EMA vaktsiinistrateegia juht Marco Cavaleri ütles, et 12–15aastased vajavad kahte annust vähemalt kolmenädalase vahega. Tema sõnul näitasid uuringud, et Pfizeri vaktsiin on laste jaoks väga tõhus.

„Ohutuse seisukohalt oli vaktsiin hästi talutav ja selle vanuserühma kõrvaltoimed olid väga sarnased noortel täiskasvanutel esinenud kõrvaltoimetega ega põhjustanud praegusel hetkel suuremat muret,“ lisas ta.

Pfizerist ei taha maha jääda ka Moderna, kes andis nädala algul teada, et nende toodetav vaktsiin pakub vanusegrupile 12–15 samuti tugevat kaitset COVID-19 vastu. Ettevõtte esindajad lubasid esitada juuni algul taotluse USA ravimiagentuurile erakorralise kasutuse lubamiseks.