Foto: Envato Elements
Sisuturundus
5. juuli 2021, 10:21

Suvised grillipeod saabumas? Nüüd on tarvis eriti tähelepanu pöörata maksa tervisele!

Suvi on vahva aeg, mil saab koos sõpradega rõõmsalt aega veeta. Samas tasub olla ettevaatlik, sest jaaniõhtul ja gillipidudel joodud joogid ja raskestiseeditavad toidud seavad meie maksa löögi alla.

Paljud meist ei tea, et ka mõõdukad alkoholikogused võivad hakata maksa kahjustama. Juba pokaal-kaks veini või paar-kolm pudelit õlut päevas tekitavad maksa ülekoormuse. Loomulikult on maksa tervise seisukohalt oluline ka see, kui sageli alkoholi tarbitakse.

Üllataval kombel ei ole maksale ohutud ka kõik alkoholivabad joogid. Inimestel, kes tarbivad palju suure suhkrusisaldusega alkoholivabu jooke, on palju suurem tõenäosus haigestuda maksahaigusesse.   

Meeles tasub pidada tõsiasja, et maksale langev koormus on mitmekordne, kui samaaegselt tarbitakse nii alkoholi kui ka raskestiseeditavaid toite, näiteks rasvast või sütel kõrvetatud sealiha.

Kas sinu maks on terve?

Kuna maks ei valuta, ei ole kuigi lihtne aru saada, et ta on ülekoormatud. Maks vastutab organismis sadade erinevate funktsioonide eest ning seetõttu võivad tema talitluse häired endast märku anda väga erineval moel. Maksa talitlushäired võivad avalduda kestva väsimusena, päevase unisusena, isupuudusena, seedehäiretena, kõhukinnisusena või iiveldusena. Kui maksa töö on häiritud, võib uriin muutuda tumekollaseks või väljaheited heledaks. Vahel viitab maksa ülekoormusele ka liigne higistamine. Tõsisemateks ohumärkideks on pruunikate laikude tekkimine nahal, survetunne või pakitsus kõhuõõne paremas ülaosas ning silmavalgete kollakaks muutumine. Kahtluste tekkimisel oma maksa tervise suhtes tuleb pöörduda arsti juurde analüüside tegemiseks.

Kuidas oma maksa tervise eest hoolitseda?

Maksa tervise hoidmiseks on kõige olulisemaks sammuks otseste maksamürkide – alkoholi, sigarettide, liigsete ravimikoguste – vältimine. Nii maksa kui ka südame tervise huvides on vabaneda liigsest kehakaalust, anda oma kehale piisavalt füüsilist koormust ja liikuda palju värskes õhus.

Muutes toitumist, saad oma maksale palju head teha. Piirama peaks rasvaste ja praetud toitude, maiustuste, pagaritoodete, rämpstoidu, aga ka liigsoolaste ja väga vürtsikate toitude tarbimist. Õige oleks loobuda magusatest karastusjookidest.

Õnneks on mitmeid toiduaineid, milest on maksale abi. Kasulik on süüa kiudainerikkaid toite, nagu kaer ja tatar. Maksasõbralikud toiduained on pähklid ning aedviljad, eriti brokoli, oad, herned ja rohelised toorsalatid. Üllatuslikult on selgunud, et maksa võib toetada ka mõõdukas kohvijoomine; kindlasti on abiks roheline tee. Maksa töö hõlbustamiseks on oluline hoida oma seedetrakti sisu piisavalt „pehmena“, selle tõttu on hea juua piisavas koguses vett.

Abi apteegist: aminohapped, mis kaitsevad ja puhastavad maksa

Juhul, kui sinu maks on ülekoormatud ja vajab toetust, saab abi apteegist. Taimseid ekstrakte või essentsiaalseid fosfolipiide sisaldavad maksapreparaadid on nõrga toimega ja hakkavad maksa kaitsma alles pärast mitmenädalast tarvitamist.

Selle tõttu on õigem valida preparaat, mis sisaldab kahte maksa tervise jaoks kõige olulisemat aminohapet – ornitiini ja koliini. Ainuke selline komplekspreparaat on Hepastrong Amino.

Ornitiin on maksa kiire puhastaja ja kaitsja. See muudab kahjutuks mürgised jääkained ja toksiinid ning kaitseb niiviisi maksakahjustuste eest. Muu hulgas hoolitseb ta maksale äärmiselt ohtlike ammooniumioonide neutraliseerimise eest. Ornitiin hakkab suu kaudu sissevõetuna toimima kiiresti, asudes maksa kaitsma juba pärast paari tunni möödumist.

Koliin aitab kaasa maksa normaalsele talitlusele ja taastumisele. Aminohape koliin aktiveerib maksatalitlust, toetab maksarakkude taastumist ning hoolitseb normaalse rasvade ainevahetuse eest. Juhul kui organismis koliini ei jätku, hakkab rasv maksa kogunema ja võib tekitada maksakahjustuse.

Metioniin on asendamatu aminohape, millel on samuti oluline roll maksatalitluses ja rasvade ainevahetuses. Metioniin aktiveerib maksatalitluseks vajalike fosfolipiidide tootmist organismis ning pidurdab rasva kogunemist maksa. Maksale on abi ka arginiinist. See aminohape suurendab lämmastikoksiidi tootmist, mis omakorda parandab maksa verevarustust ja toetab maksa taastumist.

Loe lähemalt SIIT!

Hepastrong Amino kapslid on müügil apteekides ja www.kbmapteek.ee. Hetkel on KBM Apteegi e-poes superpakkumine ehk toode -25% soodsamalt!

Esindaja Eestis: KBM Pharma, tel. 7 338 080