Mario Kadastik

Foto: Tiit Tamme
Uudised
15. juuni 2021, 08:40

Teadusnõukoja liige: kolmanda laine suurus oleneb vaktsineeritute hulgast (17)

„Kolmas laine tuleb igal juhul, küsimus on ainult selles, kui suur see tuleb. Aga see sõltub sellest, kui paljud inimesed ennast suve jooksul vaktsineerivad,“ rääkis valitsuse teadusnõukoja liige, keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi vanemteadur Mario Kadastik teisipäeval „Terevisioonis“.

Teadlane tõdes, et kolmanda koroonalaine täielikuks ärahoidmiseks peaks olema kaitsepoogitud 70–90 protsenti kogu elanikkonnast, ent kuna vaktsiini antakse ainult teatud vanusegruppidele, pole võimalik nii kõrgele hõlmatuse tasemele jõuda.

Kadastik selgitas, et praegu on Eesti elanikkonnast vaktsineeritud umbes 20 protsenti, läbipõdenuid on suurusjärgus 10–15 protsenti, kuid tõenäoliselt on neid rohkem, kuna kui perest üks on juba positiivse testi kätte saanud, siis teine ei lähe enam testima, vahendab ERR-i uudisteportaal.

„Seega kui need liita, saame juba umbes 50 protsenti [kogu elanikkonnast] kokku, mis on juba päris hea tulemus. Aga meil oleks vaja tõsta see ikkagi üle 70 protsendi, siis saaks [kolmanda laine ajal] läbi suhteliselt leebete piirangutega,“ rääkis teadusnõukoja liige.