Koroonavaktsineerimine

Foto: Stanislav Moshkov
Uudised
29. juuni 2021, 11:22

Karm prognoos: Eesti koroonavaktsineerimise tempo on Euroopa Liidu aeglasemaid, suve lõpu eesmärki ei täideta (40)

Kui Eestis vaktsineerimistempo ei suurene, on Eesti üks viiest ida-Euroopa riigist, mis ei saavuta suve lõpuks 70 protsendilist koroonavaktsineerituse hõlmatust.

Euroopa Komisjoni eesmärk on suve lõpuks kaitsepookida 70% täisealistest elanikest. Väljaande Politico graafiku järgi on Eesti üks viiest Euroopa Liidu riigist, mis selle tähiseni praeguse tempo juures ei jõua.

Kui päevas manustatud dooside arv jääb samaks, on astronoomilise suve lõpuks ehk 22. septembriks Eestis vaktsineeritud vaid 63% täisealistest elanikest. Seatud tähiseni ei jõuaks veel kolm Ida-Euroopa riiki: Läti (47%), Rumeenia (35%) ja Bulgaaria (22%). Ka Sloveenia (67%) ei jõuaks tähiseni, ent praeguse tempo juures oleks Eestist kõrgema hõlmatuseni.

Prognoositav hõlmatus 22. septembriks, kui vaktsineerimistempo ei muutu. (klikka pildil terve statistika nägemiseks)

Foto: Ekraanitõmmis / Politico

70% vaktsineerituse hõlmatuse jõudmiseks on rääkinud kogu aeg ka Eesti poliitikud, ent vaktsineerimistempo tõmbas alla jaaninädal - 23. juulil sai esimese vaktsiinidoosi vaid kolm inimest, 24. juulil 37 inimest.

Praegused prognoosid aga eeldavad, et vaktsineerimistempo ei tõuse ning päevas manustatud dooside arv jääb samaks. Siiski on lootust, et pärast jaaninädalat tehakse vaktsiinisüste rohkem ning hõlmatus kasvab.

Kõige parem vaktsineerimistempo on praegu Euroopa Liidu riikidest Maltal - esimese doosi on juba kätte saanud üle 70% elanikkonnast, juunikuus täitub eesmärk ka Suurbritannial ja Ungaril. Juulikuus jõuab 70% tähiseni muu hulgas ka Belgia ja Island

Vaata pildilt, millal jõuavad riigid 70% vaktsineerituse hõlmatuseni ning palju süste tuleb päevas manustada (kõige parempoolsem tulp), et tähiseni jõutaks suve lõpuks.

Mis kuul jõuavad riigid 70% hõlmatuseni, palju doose praegu päevas manustatakse ja palju doose tuleb päevas süstida, et 22. septembriks on 70% elanikkonnast kaitsepoogitud (klikka pildil)

Foto: Ekraanitõmmis / Politico

Tänahommikuse seisuga on vaktsineerimisi tehtud kokku 555 306 inimesele, kellest 126 212 on pooleli oleva vaktsineerimisega, 429 094 inimese vaktsineerimiskuur on lõpetatud.