KAITSEPOOKIMINE: Eestis on koroonaga nakatunud 0,14% inimestest, kes on saanud selle vastu kaitsesüsti.

Foto: Martin Ahven
Uudised
30. juuli 2021, 17:26

PALJU VÕI VÄHE? Eestis on koroonaviirusega nakatunud 777 vaktsineeritut (40)

Eestis on 777 vaktsineeritut nakatunud koroonaviirusega, sealhulgas 177 on nakkuse saanud selle kuu jooksul, edastavad terviseameti andmed 26. juuli seisuga. Samas moodustab see 0,14% kõigist vaktsineeritutest.

Eestis on kõige rohkem manustatud Pfizeri vaktsiini, mistõttu enim nakatunuid on just sellega kaitsepoogitute seas – 583 inimest ehk 0,17% kõigist vaktsineeritutest. Vaxzevria ehk AstraZenecaga vaktsineeritutest nakatus 142 inimest, mis moodustab 0,12% kõigist sellega kaitsepoogitutest. Jansseni vaktsiini saajatest on nakatunud 41 ehk 0,12%. Moderna vaktsiiniga süstitutest on nakatunud 11, mis on 0,02%.

Terviseameti päevastest ülevaadetest pole välja tulnud, et mõne konkreetse vaktsiiniga nakatumine oleks kõrgem. Samuti ei tule statistikast välja mõni vanusegrupp eraldi.

Märkimist väärib, et Eestis levib deltatüvi. Kasutusel olevad vaktsiinid ei pruugi olla selle tüve vastu nii efektiivsed.

Terviseameti meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel juhib tähelepanu, et terviseametil ei ole ülevaadet, kui palju vaktsineeritud inimestest on kokku puutunud mõne viirusekandjaga. Seepärast ei saa ka öelda, et arvutatud protsent näitaks, et vaktsiinid ei kaitse inimesi. „Üldjuhul on vaktsineeritud inimesel haiguse kulg siiski kergem,“ lisab ta.

Ta märgib, et ükski kasutavatest vaktsiinidest ei ole 100% efektiivne. Seda on öelnud ka Irja Lutsar. Võrdluseks toob Pruudel gripivaktsiinid. Nende efektiivsus ulatub 60 protsendini. „Koroonavaktsiinide puhul oleme justkui harjunud ideaalse kaitstusega, sest mRNA vaktsiinide efektiivsus ulatub isegi üle 90 protsendi. Unustatakse ära, et tegelikult annab ühiskonnas tugeva efekti ka palju madalam efektiivsus,“ räägib ta.

Covid-19 vaktsiinid kaitsevad inimest raske läbipõdemise eest, kuid ei hoia täielikult ära nakatumist ja viiruse edasiandmist teistele. Ka pärast vaktsineerimist võib inimene enese teadmata nakkuse saada ja seda levitada. „Vaktsineerimine on tõenäoliselt ainus reaalne lahendus koroonapandeemia lõpetamiseks ja normaalse elukorralduse juurde tagasi pöördumiseks,“ lisab Pruudel.

Näite saab tuua ka Suurbritanniast, kus viimastel nädalatel on positiivse koroonatesti andnud pea 600 000 inimest, kuid läbipõdemine on tänu koroonavaktsiinile kergem.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 8016 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 197 ehk 2,5% testide koguarvust. Uutest nakatunutest oli täielikult vaktsineeritud 16,8%.

Eestis on 29. juuli seisuga vaktsineerimisi tehtud 633 849 inimesele, kuur on lõpetatud 558 566 inimesel. Täisealiste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on 57% elanikkonnast.