Reoveeuuringu värske kaardistus koroonaviiruse levikust.

Foto: Tartu ülikool
Eesti uudised
20. august 2021, 13:54

REOVEEUURING: koroonaviirus levib suurtes asulates (12)

Värske reoveeuuring näitab, et koroonaviirus on nädalaga üle Eesti ühtlasemalt laiali läinud. Kaardil pole ühtegi väga suure viirusekogusega asulat, samas on vähemaks jäänud väikese viirusekogusega kohti, teatab Tartu ülikool pressiteates. 

„Tulemustest näeme, et viirus levib hoogsamalt pigem suuremates asulates. Väiksemates kohtades on olukord paljuski veel rahulik,” selgitas Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tenson, kes reoveeuuringut juhib. Tensoni sõnul on Eesti keskmist olukorda iseloomustava indeksiga võrreldes koroonaviiruse kogus mõnevõrra suurem Harjumaal ja Lõuna-Eestis. Sel nädalal võeti reoveeproove peale suuremate asulate ka väiksematest kohtadest, kokku 60 kohast.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Sel nädalal võeti proove üksnes suurematest asulatest, mille proovid kajastavad ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda ning annavad usaldusväärse pildi asula nakkustasemest.  

Uuring annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt. Rohkem infot uuringu varasemate tulemuste kohta leiab SIIN.