Krista Fischer

Foto: Martin Ahven
Uudised
22. august 2021, 12:00

GRAAFIK | Krista Fischer vaktsineerimisest: läbipõdemisele ei tasuks lootma jääda (167)

Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik Krista Fischer avaldas sotsiaalmeedias joonise ja selgituse, mille alusel soovitab läbipõdemise asemel kaitsta enda koroonaviiruse vastu vaktsineerides.

„Juuresolev joonis on saadud Eesti andmete pealt. Vaktsineerituse andmed on võetud 15.juuli seisuga (st 2 doosiga vaktsineerituks loeti isik, kes oli seda 15.juuliks, sama osalise vaktsineeritusega), nakatumine vahemikus 1.juuli - 12.august. Läbipõdenuks loeti see, kes oli saanud positiivse testi enne 1.aprilli 2021 (pärast 1.apr nakatunute korral ei loetaks juulis positiivse testi saamist veel uueks nakatumiseks, aga neid oli ka ainult 2 inimest),“ selgitab Fischer kasutatud andmeid.

Foto: Krista Fischer/Facebook

„Viimases kategoorias on ka need, kes pärast läbipõdemist siiski 2 doosi vaktsiini said. Kuigi siit jooniselt näeb ju seda, et läbipõdemine kaitseb kõige paremini uuesti nakatumise eest, ei tasuks sellele lootma jääda, sest läbipõdemine on seotud siiski oluliste riskidega (keskmiselt 7% vajab haiglaravi, haiglapatsientide suremus 14%, ellujäänutest paljudel püsivad tervisekahjustused. Lisaks ka nn pikk covid, mille all kannatajaid võib olla oma 10% kõigist nakatunuist). Nii et siiski soovitaks vaktsineerimist.“