Foto: VidaPress
Uudised
31. august 2021, 08:31

Appi, mis putukas?! Mida teha, kui avastad: lapsel on täid?

Nii mõnegi väikelapse vanem võib täide peale paanikasse sattuda, sest pole ise kunagi täisid näinud ega neist suurt midagi kuulnudki. Paanikaks pole siiski põhjust.

Kui vanemad avastavad lapse peast täid, tuleb kohe alustada ravi, aga kindlasti ka rahulikult ja lapsele arusaadavalt selgitada nii seda, mis on täi, kui ka seda, et neist on üsna lihtne vabaneda – ja nii see tõesti on," ütleb proviisor Jaan Jänes.

Vanast ajast jäänud arvamus, justkui tekiksid täid mustusest, ei pea vähimalgi määral paika, ütleb Jaan Jänes ja kinnitab, et täinakkuse võib saada ka piinlikku puhtust armastav inimene sõltumata soost, vanusest ja sotsiaalsest kuuluvusest. Ekslik on proviisori sõnul ka arvamus, et täid hüppavad, lendavad või et täisid levitavad koduloomad. „Peatäidega nakatumine toimub enamasti otseselt pea-pea kontaktil täitõve haigega, samuti teise inimese mütside, sallide, patsikummide, kammide ja harjade kaudu,“ ütleb ta. Sagedamini esineb täitõbe 3–11aastastel lastel.

Kuidas täinakkust ära tunda?

Proviisor märgib, et see, kui laps on hakanud väga sageli pead kratsima, on esimene tunnus, et tal võivad olla täid. Harilikult elutsevad täid kõrvade ümbruses ja kuklal, laps tunneb neis kohtades sügelust ja aina kratsib. „Kui seda märkate, tasub kohe lapse pea hoolikalt üle vaadata,“ õpetab proviisor. „Vaadake lapse pea üle, täisid näeb palja silmaga. Täiskasvanud täi on umbes seesamiseemne suurune.“

Alguses võib peas olla ainult paar täid, hiljem tekivad ka valged täimunad ehk tingud, mis on peanaha lähedal tugevasti juuksekarvale kleepunud. „Vahel peetakse neid ekslikult kõõmaks, kuid kõõm langeb pead raputades maha, aga tingud on juuksekarva küljes kinni,“ kirjeldab Jänes.

Ravi tuleb alustada kohe

Täinakkuse ilmsiks tulles on äärmiselt oluline alustada kohe ravi. Kui seni kasutati täitõve ravimiseks peamiselt neurotoksilisi ravimeid, mis halvasid täi närvisüsteemi nii, et täi hukkus, siis tänapäeval on kasutusel ohutu dimetikooni sisaldav täivastane vahend NYDA.

„NYDA sisaldab kaheastmelist dimetikooni, mis tungib tänu oma väga heale voolavusele täi ja tingu hingamissüsteemi, tõrjub sealt õhu ja lämmatab nad,“ selgitab proviisor NYDA toimet. „Tähtis on, et täivastane vahend hävitaks täid ja tingud esimese kasutuskorraga. Täide hävitamine pole tänapäevaste vahenditega kuigi keeruline, raskemaks osutub just tingudest jagu saamine – aga kui tingud jäävad ellu, siis umbes nädala pärast arenevad neist juba uued täid ja kõik kordub. Seega: kui vahendi kasutusjuhendis on nõue ravi korrata, siis on oht, et tingud selle ravimi toimel ei hävi.“

Jaan Jänes soovitab jälgida, et ravimi pakendis oleks ka täikamm. Kammiga saab eemaldada juustest surnud täid ja tingud, ka on sellega kammides hea kontrollida, kas pärast ravikuuri on pähe jäänud veel elavaid täisid.

Et täinakkus ei korduks, tuleb ravikuuri ajal ära vahetada voodipesu, eriti padjapüürid, aga ka peakatted ja juuksekummid. Kammid ja juukseharjad tuleb hoolikalt puhastada ja pessu võiks panna kõik riided, mida on kolmel viimasel päeval kantud.

Kui täidega on nakatunud laps, tuleks kõik tema pehmed karvased mänguasjad kilekotti pakkida ja vähemalt kolmeks päevaks ära panna. „Täid ei suuda toiduta elada üle paari päeva ja see on piisav aeg selleks, et neid mänguasjadele ei jääks,“ selgitab Jänes.

Oluline on üle kontrollida kõik nakatunuga kokku puutunud pereliikmed. Kui on põhjust arvata, et täid saadi koolist, lasteaiast või näiteks laagrist, tuleb ka teiste laste vanemaid täinakkusest teavitada, et nad saaksid aegsasti oma lapsed üle vaadata ja nii nakkuse leviku peatada.

Tähtis on kohe ravi alustada

  • Kontrolli üle kõigi pereliikmete pead, eriti hoolikalt kõrvatagused ja kaelapiirkond.

  • Kui leiad täi(sid), mine apteeki ja osta täiravim (NYDA).

  • Järgi ravimi kasutamisel täpselt kasutusjuhendit. Tõhus ravim hävitab täid ja tingud ühe tunniga.

  • Teavita täitõvest lähimat suhtlusringi (kool, lasteaed, sõbrad), kellega nakatanu võis kokku puutuda. Nii saad nakkuse levimisele piiri panna.

  • Pese voodipesu 60kraadises vees ja puhasta juukseharjad.

  • Täid ei kandu üle koduloomadele, seetõttu ei ole vaja neid koos teiste pereliikmetega ravida.

  • Nakatanu võib pärast NYDA kasutamist minna jälle kooli, lasteaeda või tööle.

    Allikas: www.peataid.com

Täitõrjeks läheb vaja

  • ravimit apteegist (NYDA)

  • täikammi (NYDA pakendis olemas)

  • pabersalvrätte või majapidamispaberit

  • tavalist šampooni ja käterätti