Foto: Pexels
Uudised
22. oktoober 2021, 18:32

SOOME LEHT: vaktsineerimata hooldaja levitatud koroonanakkus põhjustas patsiendi surma (69)

Soome uudisteportaal Yle kirjutab, et nende andmetel suri nädala algul Covid-19 tõttu Eurajoel eakas inimene, kes oli saanud nakkuse paar nädalat varem ühelt vaktsineerimata hooldajalt.

Piirkonna sotsiaal- ja tervishoiuteenuste peaarst Juha Jaatinen ütleb, et seadus ei luba tal juhtumit kommenteerida, ta ei saa teavet konkreetse patsiendi kohta ei kinnitada ega ümber lükata. Tema sõnul on vaktsineerimata hooldajad üksikjuhtumid, kuid töö- ja patsiendiohutust silmas pidades on tegemist siiski märkimisväärse probleemiga.

Vaktsiin ei ole veel kohustuslik

See on taas tõstatanud teema, kas teatud ametites peaks koroona vastu vaktsineerimine olema kohustuslik. Praegu nõuab Soome nakkushaiguste seadus, et nakkustele vastuvõtlikke patsiente hooldavatel inimestel peab olema kaitse näiteks leetrite ja tuulerõugete vastu, mille annab vaktsineerimine või läbipõetud haigus. Koroonavaktsiin pole kohustuslik.

Soome terviseameti juht Markku Tervahauta on nõudnud hooldajatele kohustuslikku vakstineerimist koroona vastu, kuid ametiliidud on olnud sellele vastu.

Jaatinen arvab samuti, et koroonavaktsiin tuleks kindlasti lisada näiteks eakate eest hoolitsevate töötajate kohustuslike vaktsiinide hulka. Ta peab kummaliseks, et see pole veel nii.