Foto: pexels
Hea nõu
11. november 2021, 22:00

LUGEJA KÜSIB: kas külm ilm teeb tõesti haigeks? (9)

Kas külm ilm teeb haigeks?

Vastab Confido lastekeskuse pediaater-allergoloog Mari Just: „Külm ilm iseenesest kedagi haigeks ei tee, kuid niiskel ja külmal perioodil levib viiruseid rohkem kui soojadel ja kuivadel kuudel. Seetõttu on tugev immuunsüsteem sel ajal väga oluline. Samas oleme kõik kuulnud, et jalad ei tohi märjaks saada või külmetada. See on tõsi, sest samal ajal, kui keha peab tegelema temperatuuri hoidmise või tõstmisega, ei saa see efektiivselt tegeleda viiruste tõrjumisega. Samuti võib olukorras, mil jalad saavad niiskeks ja jahtuvad maha, külm mõjutada hingamisteid ning kurgu- või mandlipõletik on kerge tekkima.

See aga ei tähenda, et ei tohiks karastada – lühikest aega jahedas viibimine ergutab immuunsüsteemi. Et lapsed ei pruugi osata hinnata, kust läheb piir ja millal on temperatuur tema jaoks liiga külm, soovitan karastamist suurematele lastele ja täiskasvanuile, kes ise enda enesetunnet jälgida suudavad.

Väikelastele piisab karastamiseks juba sellest, kui viid nad jaheda ilmaga õue. Värske õhk on kõigile vajalik, sest puhastab hingamisteid ja varustab meid piisava hapnikuga. Loomulikult vali ilmastikule vastav riietus – see kehtib igal aastaajal.

Oluline on viiruste perioodil vältida rahvarohkeid kohti, sest viirused levivad kiiresti just suletud ruumides. Ära alahinda ka üldiseid hügieeninõudeid – pese sageli käsi ning aevastamisel-köhimisel kata suu salvrätiku või varrukaga.“