Kaja Kallas.

Foto: Kuvatõmmis valitsuse pressikonverentsi videopildist.
Eesti uudised
11. november 2021, 11:55

VIDEO | Kaja Kallas: esmaspäevast võib siseruumides koguneda 1000 inimest ja välitingimustes 2000 (296)

Neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil andsid aru peaminister Kaja Kallas, tervise- ja tööminister Tanel Kiik, kaitseminister Kalle Laanet ning siseminister Kristian Jaani.

Vaata videopilti pressikonverentsist siit!


Peaminister Kaja Kallas väljendas muret Poolas toimuva üle. Eesti on tõstatanud küsimuse ÜRO julgeolekunõukogus. Poola on küsinud poliitilist toetust ja Eesti on seda erinevatel tasanditel andnud. Kallase sõnul pole tegemist mitte migratsioonikriisiga, vaid hübriidrünnakuga Euroopa Liidu vastu. Piiri soovitakse ületada ebaseaduslikult, kuid need inimesed viibivad seaduslikult Valgevenes, sest nad on sinna tulnud viisadega. Poola piiri kindlustamiseks võiks rahastus tulla Euroopa Liidust. Oodata on ka täiendavat sanktsiooniotsust, sest diktaator Lukašenka mõistab vaid jõudu.

Koroonasse nakatunute arv on juba üle nädala langustrendis. See näitab, et inimesed on käitunud vastutustundlikult ja piirangutest kinni pidanud. Valitsus arutas, et vaktsineeritud pereliikmed, kes elavad haigestunud inimesega koos, võiksid saada perearstilt haiguslehe. 15. novembrist vähendatakse sees ja väljas toimuvate ürituste piirarve. Siseruumides võib koguneda kuni 1000 inimest ja õues 2000. Suuri üritusi korraldada siiski ei ole mõistlik, kuna ohutase on endiselt kõrge.

11,5 miljonit eurot jagatakse preemiaks kohalikele omavalitsustele, kus on aasta lõpuks saavutatud täiskasvanute 10% vaktsineerituse kasv või täiskasvanute koguhõlmatus 80%. AstraZeneca ja Jansseni vaktsiinide kaitse langeb kiiremini kui Pfizeri ja Moderna omad, mistap tuleks immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel teha nende puhul tõhustusdoos viis kuud pärast teise doosi saamist. Vaktsineerida tuleks ka gripi vastu.

Valitsus kiitis heaks taastuvelektri vähempakkumiste korda reguleeriva määruse muudatused, millega laiendatakse vähempakkumisel võimalike pakkujate hulka.

Terviseminister Tanel Kiik ütles, et lisaks nakatumisele on languse märke näha ka haiglasse jõudmisel. See võimaldab vältida plaanilise ravi senisest ulatuslikumat piiramist.

Kui vaadata Itaaliat, Portugali või Rootsit, kus vaktsineerimine on edenenud hästi, siis on nakatumisnumbrid mitukümmend korda positiivsemad. Kui need ei veena inimesi vaktsiinide mõjus, siis on Kiige sõnul keeruline üldse veenda.

Kiik ütles, et valitsuses on kokku lepitud rahvatervishoiuseaduse algatamises. Selgemalt tuuakse välja, mis on riigi ja kohaliku omavalitsuse ülesanded ja ühtlustatakse termineid-põhimõtteid. Eelnõuga ajakohastatakse ka nõudeid laste hoolekandeasutustele, mh toitlustamisnõudeid.

Kaitseminister Kalle Laanet rääkis, et võib juhtuda, et Valgevene liidril Lukašenkal on tänase Poola iseseisvuspäeva puhul „kingitus“ Poola rahvale ebaseaduslike migrantide kujul. Migrandid tekitavad Valgevene-siseselt samuti probleeme. Paraku puudub migrantidel huvi ise koju tagasi pöörduda. Kolme Balti riigi vahel toimub vastastikune infovahetus. Eesti on valmis osutama Poolale reaalset abi. Laaneti hinnangul tuleb kiirendada Euroopa Liidu sanktsioonide vastuvõtmist Valgevene režiimi vastu ja ka nende vastu, kes toovad lennuliinidega Minskisse uusi migrante. Kunagi ei tea, millal Eesti võiks olla samas olukorras.

Koroona läbipõdenud siseminister Kristian Jaani rõõmustas karantiini lõppemise üle ning soovitas end vaktsineerida, et haigestumise korral haigust kergemini põdeda. Jaani sõnul pole olukord ka Leedus palju parem kui Poolas.

Jaani rõhutas, et tähelepanu tuleb pöörata ka inimõiguste tagamisele Valgevenes.

Üle vaadatakse Schengeni piirieeskirjad, mille raames tuleks Euroopa Liidu välispiirile kehtestada miinimumstandard.

Jaani sõnul on Eestis kätte saadud viis inimest, kes on Euroopa Liitu sisenenud Valgevene kaudu. Tagasi saadetud on neist hetkel kaks, üks on parasjagu väljasaatmisel. Teada on ka inimestest, kes on Soome välja jõudnud. Kontrolli on tugevdatud Tallinna Sadamas, aga ka Eesti-Läti piiril. Välispiiril Venemaaga pole muutusi märgata.

Idapiir saab Jaani sõnul välja ehitatud varem kui seni arvatud. 23,5 kilomeetri ulatuses on piiritara valmis ehitatud. 63 kilomeetri ulatuses tööd käivad. Käivad läbirääkimised, et protsessi ehitamise ja seiretehnika hankimise osas veelgi kiirendada. Valitsuskabinetis tuleb arutlusele, kas mõnes kohas võiks panustada rohkem rahaliselt, et piiriturvalisuse ambitsiooni tõsta.

Ajutiste piiritõkete püstitamiseks, nagu on Poolas-Leedus, on kokkulepped kaitseminister Laanetiga olemas.

Politsei teostas eelmisel nädalal 462 ettevõttes kontrolli tuvastamaks, kas Covid-tõendeid kontrollitakse korrektselt. Tehti ka maskikontrolle 840 kohas. Vormiriides politseiniku juuresolekul kantakse siseruumides maski 90+ protsendil juhtudest. Umbes 70 inimese osas alustati väärteomenetlust.

Küsiti, miks ei ole lähikontaktse isolatsioon kõigile kohustuslik. Peaministri hinnangul pole sundi mõistlik rakendada. Pealegi vähendaks vaktsineeritute sundisolatsioon motivatsiooni vaktsineerida. Kiik lisas, et valitsuse sammud peavad toetama vaktsineerimise edenemist. Kui olukord muutub, siis võib valitsuskabinet nende teemade juurde tagasi tulla.

Ajakirjanik küsis, kas viimaste piirangutega võiks kaasas käia kompensatsioonipakett meelelahutusasutustele. Kallas vastas, et ühiskond on praeguse viiruslaine ajal võimalikult lahti. Uuring näitas, et varem käisid meelelahutusasutustes vaid 10% inimestest negatiivse testitulemusega. Kui vaktsineeritute hulk pidevalt tõuseb, siis see pole Kallase hinnangul märkimisväärne osakaal. Kui üle 70% on juba ühe doosiga vaktsineeritud, siis see on arvestatav osa ühiskonnast, kes saab meelelahutusasutuste teenuseid tarbida, ja toetusmeetmeid pole seetõttu arutatud.