Foto: Andres Varustin
Juhtkiri
3. detsember 2021, 20:01

Juhtkiri | Vaktsiinikindlustus ‒ oluline tugi (45)

Valitsus otsustas luua vaktsiinikindlustuse, mis hõlmab Covidi vaktsiine alates vaktsineerimise algusest. See on oluline osa turvavõrgust, mida loodetavasti läheb vaja võimalikult väheste puhul. Ja siis, kui tõesti on vaja ‒ kui asjad on halvad või väga halvad ja üldjuhul pole jõudu ravimifirmadega asju ajada.

Tervise- ja tööministri ettepaneku kohaselt luuakse vaktsiinikindlustus, mis hõlmab kõike Eestis kasutatavaid vaktsiine. Fondi loomise eelnõu on plaanis veel tänavu koos patsiendikindlustuse süsteemiga riigikogusse saata.

Kuigi vaktsiinikahjustused on äärmiselt haruldased, sest Eestis kasutatavate ravimite kvaliteet ja ohutus on väga kõrgel tasemel, pole kunagi 100% välistatud juhtumid, et midagi läheb halvasti. Näiteks 30. novembri hommiku seisuga oli Eestis manustatud üle 1,65 miljoni koroonavaktsiinidoosi, millest kõigi võimalike kõrvaltoimete ja vaktsiini ebaefektiivsuse kohta esitati ravimiametile teatisi vaid 0,36% dooside kohta ehk 6017 teatist. Teatisi, milles kirjeldati vähemalt ühte tõsist võimalikku kõrvaltoimet ja mille puhul esines ajaline seos, on veel vähem – 238.

„Meie eesmärk on anda vaktsiinikindlustusega inimestele kindlustunne vaktsineerimise otsuse tegemisel ning toetada inimesi, kui vaktsineerimisel on tõesti esinenud väga haruldane, kuid tõsine kõrvaltoime,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Kui me teame, et ei jää oma murega üksi, on loodetavasti ka julgem tunne vaktsineerimise kasuks otsustada – see on oluline, sest vaktsineerimine päästab elusid.“

Ei saa muud, kui ministriga nõustuda. Loodetavasti aitab loodav fond kallutada otsuse vaktsineerimise kasuks ja nii lõppeb pandeemia pigem varem, kui hiljem. Võimalike koroonavaktsiini kahjude hüvitamine tagantjärele on ainuvõimalik lahendus, mis toetab vaktsineerimisotsust praeguses kriisis.