Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule

Foto: Erki Pärnaku
Uudised
18. jaanuar 2022, 22:40

Sule: kui omikron areneb kergemaks viirustüveks, siis kollektiivne läbipõdemine võibki lahendus olla (38)

Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule rääkis ETV saates „Esimene stuudio“, et haiglaravil on hetkel valdavalt koroonaviiruse deltatüvega nakatunud, kuigi omikronitüvi on juba mõnda aega olnud domineeriv.

„Me oleme nn demikroni seisus, ehk omikron on juba mõnda aega domineeriv tüvi, aga haiglates on valdavalt delta tüve haiged,“ ütles Sule.

Sule sõnul ei ole hetkel teada, kuidas omikroni levik haiglaravi täpselt mõjutama hakkab. Kuid kui omikrontüvi areneb kergemaks viiruseks, siis selle kollektiivne läbipõdemine võibki olla lahenduseks. „Aga kas ta nii läheb, seda me täna ei tea,“ tõdes ta.

Sule rääkis, et praegu haiglaravi vajadus küll kasvab, aga mitte nii drastiliselt kui delta tüvega. Põhilist murekohta näeb ta aga mujal.

„Kõige suurem risk on nüüd selles, et kui see haigus levib nii meeletult, siis ta jõuab igale poole. Ja ta hakkab mõjutama mitte ainult tervishoiusektorit, vaid ka tööjõuturgu. Kui inimesed on haiged ja kui meil töötajaid ei ole, siis on keeruline toimetada,“ nentis ta. „Praegu me näeme, et selle laine levik hakkab esimeses vaates rohkem tabama perearstikeskusi ja ka kiirabi ja muid esmatasandi tegutsejaid.“