Covid-19 pass

Foto: Grete-Elisabeth Lauri
Uudised
27. jaanuar 2022, 14:59

Punab: koroonapassist tuleks loobuda, see ei kaitse ei inimest ennast ega kaaskodanikke (131)

Tartu Ülikooli kliinikumi androloog-uroloog Margus Punab leiab, et tasuta PCR-testimine tuleks riigis lõpetada ning vabanenud vahendid tuleks suunata tervishoiusüsteemi tugevdamiseks. Samuti peaks Punabi hinnangul loobuma koroonapassi siseriiklikust kasutamisest.

„Haigestumise korral tuleb jääda koju kuni haigusnähtude taandumiseni nii töölt kui ka koolist, sõltumata, kas haigestumise taga on gripi-, koroona- või miski muu viirus. Koroonaviiruse PCR testimise riikliku meetmena võiks säilitada vaid vanuse ja kaasuvate haiguste alusel selgelt defineeritud riskirühmale, kus positiivse leiu puhul tasuks ja siis ka tuleks kasutada olemasolevaid väga tõhusaid koroonaviiruse-spetsiifilisi ravimeid. Mitteriskirühm, kelle testimise motiiviks on rahvusvaheliselt kehtiva tõendi saamine, võiksid testi teha ise selle eest makstes,“ kirjutab Punab ühismeedias sellest, kuidas tema arusaama järgi tuleks koroonakriisis edasi minna.

Vabanenud finantsvahendid, mida on Punabi sõnul üle 50 miljoni euro aasta kohta, tuleks suunata tervishoiusüsteemi tugevdamiseks. „Meil on eelmistest aastatest ravimata tuhanded haigusjuhud. Eelmise aasta liigsuremus oli suurel määral ilmselt just selle inimeste grupiga seotud,“ sõnab ta.

Punabi sõnul tuleb jätkuvalt aktiivselt toetada vaktsineerimist, kuna selle mõju raske haigestumise riski vähendamiseks on selgelt positiivne. Küll aga tuleks arsti arvates lõpetada siseriiklikult koroonapassi kasutamine, sest nüüdses situatsioonis ei kaitse see ei inimest ennast ega ka mitte kaaskodanikke.

Lisaks tuleks Punabi arvates loobuda ürituste ajalistest piirangutest ning hoopis aktiivselt tegeleda siseruumide õhukvaliteeti parandavate meetmetega, sest sellel on ka viiruskriisi järgselt väga oluline positiivne ja laiaulatuslik mõju.

„[Tuleks] ehk üle vaadata siseruumides toimuvate ürituste hajutusnõuded. Pigem kasutada nende ruumide ürituste aegset õhukvaliteedi kontrolli. Kui ikka teatrisaal või mõni restoran ei suuda tagada normaalselt õhukvaliteeti, siis selles saalis avalikke üritusi läbi viia ei tohiks,“ leiab ta.