Juhtkiri
17. veebruar 2022, 20:18

Juhtkiri | Haiglate olukord ei luba piiranguist loobuda (38)

Keskerakonna pressing kaotada 7. veebruarist koroonapassid tundub tagantjärele tarkusena pressinguna odava populaarsuse nimel. Omikrontüvi pole aga osutunud pelgalt kergelt põetavaks nohuks, kui vaadata koroonapatsientide arvu kasvu meie haiglates. 17. veebruari seisuga 531 koroona tõttu haiglas viibijat jääb küll maha mullu aprillis tippajal ravil viibinud 728 patsiendiga võrreldes, kuid mõista võib haiglate muret patsientide arvu jätkuva suurenemise pärast. Plaanilise ravi jälle kord peatamine on ebaõiglane ka n-ö harilike haigete suhtes, kelle ravi lükkub teadmata ajaks edasi. Olukorra teeb omakorda keerulisemaks meedikute nakatumine – enam pole probleemiks mitte niivõrd voodikohtade arv, kuivõrd personalipuudus.

Eelnevat silmas pidades tundub piirangutest loobumine kohatu. Seejuures pole mõtet võrrelda Eestit nende riikidega, kes ühiskonna täielikult avavad, sest sealse märksa kõrgema vaktsineerituse kõrvale on Eestil välja panna üksnes 63protsendine elanike hõlmatus esimese vaktsineerimiskuuriga. Küll aga kajastuvad piirangutest loobumise jutud vaktsineerimisnäitajates – viimase ööpäevaga vaid 110 inimeseni langenud kaitsesüstimine kõneleb iseenda eest ning pole enam näha, et riik kuidagi vaktsineerituse tõusule kaasa aitaks. Samas kasutab vaktsineerimata vähemus ära enamiku haiglaressursist, kui ravil viibijatest 66 protsenti on kaitsesüstimata ning 34 protsenti on vaktsineeritud.

Kuigi surve piirangute kaotamiseks on olemas ja selle soovijad annavad endast ka üha häälekamalt märku ning kasvõi maskikandmise nõudest peetakse kinni üha vähem, on leevendustega mõistlik oodata kuni nakatumisnäitajate langemiseni. Piiranguist loobumine nakatumise laineharjal, kui koroonapassi nõuete tõttu seni sotsiaalsest elust eemal olnud vaktsineerimata kolmandik elanikkonnast saaks hakata käima restoranides, spaades ja jõusaalides ning annaks sellega viirusele uued võimalused, seaks ohtu meie meditsiinisüsteemi võimekuse.

Loodetavasti pöördub nakatumine varsti langusesse ja vastu kevadet olukord leeveneb, mis võimaldab ka piiranguist vastutustundlikult vabaneda. Kui oleme seni vastu pidanud, siis kannatame ära ka selle kuu või paari, mis on eeldatavasti olukorra muutmiseni jäänud.