ERIARVAMUS: Tartu ülikooli naistekliiniku direktor Aivar Ehrenberg leiab, et munarakudoonoritele ei peaks sadu eurosid maksma. Viljatusravikliiniku Elite juhataja Andrei Sõritsa temaga ei nõustu.

Foto: Kollaaž (Aldo Luud, Vida Press, Hendrik Osula / Delfi Meedia)
Uudised
23. jaanuar 2023, 07:55

VILJATUSARSTIDE LAHKHELI | Ehrenberg: munarakke tuleks annetada põhimõtteliselt tasuta! Sõritsa: mis mõtet on maksmist piirata? (11)

Kas munarakkude annetamise eest tohib ikka maksta 800 eurot ja rohkemgi? Ühe viljatusravi pakkuva kliiniku juht Andrei Sõritsa nendib, et ikka raha on see, mis annetajaid motiveerib. Teise kliiniku direktori Aivar Ehrenbergi meelest on see aga ebaeetiline ja annetada võiks sootuks tasuta.

Nõudlus doonormunarakkude järele aina kasvab. Elite kliinikus makstakse munarakudoonorile 850 eurot, kliinikus Nova Vita alates 850 eurot, Next Fertility Nordic kliinikus 800 eurot, samuti kaetakse sõidukulud. Kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seadus lubab maksta doonoritele hüvitist, täpsustamata aga selle määra. Selline olukord loob naistearstide seltsi sõnul tingimused doonorite finantsiliseks mõjutamiseks: doonoril on motiiv annetada oma rakke kliinikus, kus makstakse suuremat hüvitist. Nii palubki selts seadusandjat kehtestada munarakudoonorile makstavale summale lagi ja leppida kokku, mitu korda võib rakke loovutada.

Edasi lugemiseks: