Foto: Andres Varustin
Juhtkiri
25. märts 2023, 10:26

JUHTKIRI | Kellakeeramine koalitsioonileppesse! (2)

Kellakeeramine on muutunud tahtmata üldrahvalikuks viha väljaelamise poksikotiks. Kevadine kellakeeramine on organismile sügisesest kurnavam, kuna ärkama peab varem. Igaühel on selle kohta midagi öelda – kes on kaks nädalat zombi, teine keeras juba kaks nädalat tagasi oma sisemise kella ära ja tunneb rahuldust, et uni enam päris kell 6 silmast ei lahku. Mõni aga mühatab, et juba jälle see soigumine. Lõpetage ära, elus on tähtsamaid asju!

Kõik argumendid kellakeeramise poolt ja vastu on juba ammu kuuldavale toodud. Et see on inimestele pigem kurnav. Mõte kell vööndiajast suveks tagasi keerata pärineb 1784. aastast, eesmärgiks oli kokku hoida lambiõli ja küünlaid. Teostuseni jõudis see enne esimest maailmasõda, on Õhtuleht kirjutanud. Meie laiuskraadil aga ei ole suvel küsimus valguses, niikuinii on päev mõlemat pidi pikk. Ka mujal maailmas on tehnika areng säästuefekti nullinud.

Euroopa Liidus on ülekaalukalt otsustatud, et aitab kellakruttimisest küll, aga näe, ikka ei suuda sellega hakkama saada, sest vööndiaegades ei suudeta kokku leppida. Ega see pole nagu nõukaaeg, kus meie maal kruttisid kõik oma kella kaks tundi ette ja kobiseda ei olnud kellelegi.

Enam ei pea lõugu pidama ja edasi teenima. Uus valitsus, pange kellakeeramise lõpetamine koalitsioonileppesse ja tehke kohe ära. Üks tehtud ülesanne aitab järgmisi eesmärke saavutada.

Seniks aga saab muresid lahendada paindlikkusega. ttevõtted ja asutused, kus töö algus ei ole kellast otseses sõltuvuses, võiks ju nendel nädalatel lubada paindlikumat tööpäeva alustamist. Või suisa rohkem kodukontorit?

Koroonaaja üks hea pärandus ongi see, et kui vaja, saab tööd endaga kaasa võtta. Koolid võiksid samuti mõista, et esimestel tundidel on tõenäoliselt õpilaste asemel zombid ja vahest võiks hommikuti rohkem suruda kehalisele tegevusele, mis vaimu raamatukraami jaoks virgutaks?

Ka saame igaüks tegelikult eos nuputada viise, kuidas oma hommikust mina tõhusamalt virgutada. Lähme siis teadlikult lähipäevil kasvõi pooltunnike varem magama, et hommikul värskemana ärgata. Või siis teeme algust isikliku liikumisaastaga ja lähme juba pühapäeva hommikul värskendavale jooksu- või jalutustuurile. Vaat sealt tuleks nüüd küll head energiat!