Foto: Andres Varustin
Kommentaar
8. mai 2023, 21:09

JUHTKIRI | Kraanivee usalduskriis Kuressaares: uurimine peab siin olema kiire ja tõhus (6)

Sel nädalavahetusel muutus kunagine veereklaam „Pakun kraanivett“ irvhammaste suus „heaks“ sooviks vaenlasele või lihtlabaseks aasimiseks teemal, et näe, vandenõuteooriad vastavadki tõele – joome kraanist mürki! Nali naljaks, aga see on tõsine asi, kui joogivesi meil siin Eestis alt veab. Selline vesi, mis tuleb linna süsteemist, otse kraanist.

Kuressaare sattus esialgsetel andmetel koguni 30 inimest oletatavasti joogiveest saadud kõhutõve tõttu erakorralisesse vastuvõttu ning haigusnähte oli sadakonnal. See annab põhjust oletada, et tegelikke kannatajaid võib olla märksa enam: eestlane ei lähe ju enne EMOsse, kui kiirabi ei vii. Kes teab, kui paljud kirusid kodus vaikselt vetsus kurja saatust, kui organism endale alglaadimist tegi.

Mis Kuressaare vee tuksi keeras, pole veel teada. Uurimine peab siin olema kiire ja tõhus. On väheseid asju, mida elus tahaks usaldada ja hea kraanivesi on üks nendest.

Samas kõlas siin äratuskell. Pudelivee ostupaanika Kuressaare poodides näitas, kui vähestel on soovituslik kriisivaru puhta vee kujul kodus olemas. Mis veel kord joonis alla vana tõe – puhas joogivesi on väärtus, mille oleme ära unustanud, sest see on nii iseenesestmõistetav.

On arusaadav, et mitte kõigil pole panipaiku ega keldreid, kus varusid hoida. Kuid hea mõte on muretseda koju kas või veepuhastustablette või ühendada veevärki lisafilter.

Kraanivee joomine oli aastaid tagasi suuresti põlu all – seda vee vastiku maitse tõttu. Et rahvas julgeks pudelivee asemel torude kaudu majja saabuvat kraami kasutada, tuli aastakümneid tööd teha. Loodetavasti ei anna see üks nihuminek Kuressaares nüüd vett vandenõuteoreetikute veskitele: no näete, kas te pole siis vaadanud filme, kus mõni kuri geenius tahab veevärgi kaudu tervet suurlinna ära mürgitada. Loodetavasti saadakse põhjustele enne jälile, kui need teooriad levima hakkavad.

Ja loodetavasti paraneb jõudsalt ka mürgituslaines pihta saanutest pisim, vaid aastane patsient Kuressaare haiglas.