Video: Lugeja
Eesti uudised
24. mai 2023, 16:28

FOTOD JA VIDEOD | Suur-Sõjamäel põles ohtlike jäätmete kogumiskeskus. Keskkonnaamet alustas keskkonna saastamise tõttu kriminaalmenetlust (73)

Teisipäeval kell 17.49 sai häirekeskus teate, et Rae vallas Soodevahe külas Suur-Sõjamäe tänaval põleb jäätmejaam. Seal asuvad ohtlike jäätmete kogumiskeskus ja Pakendikeskus. Tulekahjus keegi viga ei saanud. Tuli on kolmapäeva pärastlõuna seisuga kontrolli all ning ohtu inimeste elule ja tervisele enam ei ole. Liiklus Suur-Sõjamäe tänaval on endiselt osaliselt suletud ning seda reguleerib politsei. Ohualas viibinud inimestele on välja saadetud EE ALARM sõnum ohu lõppemise kohta.

Hetkel toimub konstruktsioonide avamine ja järelkustutus viies töölõigus ning päästetööde juhi sõnul võib see aega võtta veel vähemalt kolm tundi.

„Ligipääs kokku varisenud hoonetele on raskendatud ning kaasatud on rasketehnika,“ sõnas päästetööde juht Aivar Kukk ning lisas, et põlenguala vajab ka põhjalikku puhastamist ohtlike jäätmete ning kustutusvee segust.

Täna pärastlõunal saabus sündmuskohale ka Eesti Keskkonnauuringute Keskuse mõõtebuss, mis jätkab õhukvaliteedi seiret. Seire tulemused selguvad täna õhtuks ning need on nähtavad lehel ohuseire.ee

Keskkonnaameti Harjumaa büroo juhataja Tarmo Tehva ütles, et suheldud on ka jäätmeid ladustanud ettevõtte esindajaga, kes andis nõusoleku tekkinud saaste likvideerimiseks. „Keskkonnaameti inspektorid seiravad sündmuskohal olukorda ning võtavad analüüse. Proove võetakse muuhulgas piirkonna kraavidesse jõudnud kustutusveest. Analüüside vastused ei ole veel teada,“ sõnas Tehva ning lisas, et keskkonnaamet alustas juhtumi osas kriminaalmenetlust § 365. järgi, mis käsitleb keskkonna saastamist ettevaatamatusest. Kriminaalmenetlust juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Põlengust levis teisipäeva õhtul mürgine suits. Erikeemia talitus teostas öö jooksul õhusaaste mõõtmised erinevates piirkondades. Kui kella 00.15 paiku levisid Assaku ja Peetri piirkonnas veel ohtlikud aineühendid, siis kella 02.00 paiku andsid erikeemia talituse teenistujad teada, et neis kahes piirkonnas õhusaastet enam ei ole. Tuulesuuna muutumisega teostati mõõtmised ka Ülemiste järve kandis, kuid kell 02.38 saabus info, et Ülemiste piirkonnas õhusaastet ei ole. Samuti ei tuvastatud õhusaastet Luige ja Kangru piirkondades. Kell 3.06 öösel hakkas suits levima Lasnamäe poole. Mõõtmised viidi läbi Betooni, Raadiku, Ümera ja Mustakivi tänavate piirkondades, kus tuvastati õhus ohtlikud aineühendid. Kell 6.00 teostati Lasnamäe piirkonnas uued õhusaaste mõõtmised, mille tulemused midagi mürgist ei tuvastanud. 14.55 seisuga on õhusaaste mõõtmise tulemused erinevates piirkondades näidanud, et terviseohtu ei ole.

Üks lugeja Tallinna lähistelt Järvekülast jagas fotot mustast tükist, mis taevast alla sadas. Tegu on tahkeainete põlemisjääkidega, mis pole ohtlikud, ning tükkide leidmise korral palutakse need kokku korjata ja ladustada olmeprügisse.

Foto: Lugeja foto

Tallinna lennujaama pressiesindaja ütles teisipäeva õhtul, et lennuliiklus kõrgustesse kerkinud suitsusambast õnneks mõjutatud ei olnud.

Päästesündmusele reageerisid päästemeeskonnad Assaku, Keila, Kesklinna, Lasnamäe, Lilleküla, Muuga, Nõmme ja Pirita kutselistest päästekomandodest ning vabatahtlikud päästjad Arukülast, Hüürust, Kostiverest, Raest, Sakust, Sauelt, Tabasalust ja Tõdvalt. Appi tulid ka päästemeeskonnad Tartust, Pärnust ja Jõhvist. Sündmuse lahendamisele on kaasatud koostööpartnerid keskkonnaametist, politseist ja kiirabist.

Lisainfot sündmuse kohta saab päästeameti Twitteri kontolt ning käitumisjuhised riigiinfo telefonilt 1247.

Pakendikeskus, kelle hoone samuti süttis, püüab säilitada optimismi: „Šokk. Pole meie jaoks hetkel midagi põletavamat kui tulekahju, mis Suur-Sõjamäe jäätmejaamast alguse sai ja paraku ka Pakendikeskusesse jõudnud. Mis, kas, kuidas jne küsimused saavad õigel ajal kindlasti ka kõik vastatud, kuid enne, kui saab kustutatud uudishimu, lubagem kustutada tuld. Usaldame ja täname päästjaid töö eest, mida nad teevad! Täna saame öelda vaid üht: see ei ole lõpp. Kõik kestab edasi. Selle tulekahju pärast ei lõpe veel meie püha üritus.“

Sotsiaalmeedias jagatud videotes põlengust on kuulda valju kõminat. „Isegi Luigelt ehk 25 km eemalt paistev suitsusammas on võimas nagu aatomiseen,“ vahendas pealtnägija muljeid.

Sündmuskohal kõlas hulgaliselt plahvatusi.

Video: Timm Ross

Videokaadrid suurpõlengust.

Video: Timm Ross

Suitsusammas küündis üle kahe kilomeetri kõrgusele.

Video: Ирина Гец