Uudised
30. november 2005, 00:00

Mis võiks igaks elujuhtumiks kodus olemas olla? (3)

Valuvaigistid | Ibuprofeenil on tugev valuvaigistav toime, sobib väiksemate traumadega kaasnevate valude, menstruatsioonivaevuste, hambavalu ja pingepeavalude korral.

Palaviku alandajad | Paratsetamool võiks olla kodus tablettidena. Kui peres on imik, siis tema jaoks ka ravimküünaldena. Tavaannus täiskasvanutele on 0,5 g, vajadusel võib võtta kuni 6 tabletti päevas. Väikelastel on oluline arves­tada kehamassi ja vanust: 2–12 kuu vanustele imikutele antakse 100 mg 2–3 x ööpäevas; 1–5aastastele väikelastele 200 mg 2–3 korda ööpäevas ja 6–12aastastele lastele 400 mg ööpäevas. Võib meeles pidada ka ravimi annust: 15–20 mg lapse kehakaalu iga kilogrammi kohta. Ravimküünlad on saadaval annustes 80, 125 ja 250 mg. Kui laps juba neelab, võib vajaliku koguse ravimit puruks hõõruda ja segada selle suhkru või moosiga. Paratsetamooliga sarnane toime on üle sajandi inimesi aidanud aspiriinil, kuid viimane ei sobi alla kuueaastastele lastele, rasedatele ja mao-seedetrakti haavandite korral.

Külmetuse esmaabi | Sobivad Coldrex, Fervex, Thera­Flu.

Kuna paljud nn. külmetusrohud (Coldrex jt.) sisaldavad ühe komponendina paratsetamooli, ei tohiks kuuma gripijooki tarvitades teisi paratsetamoolipreparaate võtta.

Nohurohi | Sobivad näiteks Sudafed/Actifed, Xymelin, Humer. Hingamisteede viirusinfektsioonidega kaasneb sageli ka ninakinnisus või tugev nohu. Neid vaevusi saab leevendada lühiajaliselt. Ninatilku, mis paikselt alandavad ninalimaskesta turset, ei tohiks kasutada üle 5–6 päeva. Ravimi toimeaine on sarnane, kuid nimed apteekides erinevad: Xymelin, Sanorin, Naftisiin jt. Neid toodetakse 0,05 ja 0,1 % lahusena. Esimene sobib lastele 2–10 aastani ja teine täiskasvanutele. Ravim on saadaval nii tilkade kui ka spray’na.

Köharohi/rögalahtisti | Sobivad ACC 200, Prospan, Brom­hexiin, Ambrohexal jt. erinevates vormides.

Ravim kõhukinnisuse vastu | Kui Bisakodils ja Bisacodyli ravimküünlad toimivad umbes 10–20 minuti pärast, siis suukaudsete preparaatide (bisakodüülitabletid, pikosulfaaditilgad) toime tugevus ja kiirus on individuaalsed (keskmiselt 8–12 tundi). Looduslikest vahenditest on enamlevinud paakspuul põhinevad teed ja senna, mida on saa­da tee, tablettide ja pressitud kuubikute kujul. Soolesisu pehmendav toime on ka linaseemnetel.

Ravim kõhulahtisuse, puhituse ja seedehäirete vastu | Näiteks Smecta ja Gefiluse kapslid, söetabletid, Espumisan. Söetablettide annus täiskasvanutele on 1–2 tabletti 3–4 korda päevas, lastele ½ tabletti 2–3korda päevas, samaaegselt on soovitatav pidada dieeti.

Allergiaravim | Sobib näiteks Zyrtec, Claritine, Kestine jne.

Midagi (päikese)põletuse puhuks | Panthenoli spray või bepantheni kreem.

Vahendid haavade hoolduseks n Vesinik haavade puhastamiseks, briljantroheline väikestele kriimustustele, plaastrid, sidemerullid, elastikside.