RÄÄGI APTEEKRIGA: «Neile inimestele, kes vitamiine üldse ei söö, soovitame esimese mälu ja tähelepanuvõimet parandava preparaadina hoopis mõnd head tugevat polüvitamiini,» ütleb Tallinna Anna apteegi proviisor Veronika Garifulina.Foto: Tiina Kõrtsini, repro
Uudised
26. aprill 2006, 00:00

Letsitiin – kõige tähtsam «ajuvitamiin» (34)

Kõikide õppurit eksamite eel turgutavate preparaatide üks koostisosi võiks olla letsitiin, mis keskendumisvõime ja mälu parandamise kõrval kaitseb ka südant ja veresoonkonda, ütleb proviisor Liivi Allikas.

Letsitiin sarnaneb oma ehituselt rasvadega ning kujutab endast olulist rakumembraanide koostisosa. Letsitiin on tähtis närvirakkude toitaine, mistõttu ta soodustab mälu- ja kontsentreerumisprotsesse. Lisaks aitab letsitiin hoida vere normaalset kolesteroolitaset, parandab naha üldseisundit ja pidurdab isegi juuste väljalangemist. Looduses leidub seda ainet kõige rohkem sojaubades.

«Kuid paljudele inimestele on sojatoodete maitse vastuvõtmatu. Ka tuleks letsitiini soovitusliku päevakoguse saamiseks süüa soja päris palju. Nii tulevadki pingelisel perioodil appi letsitiinipreparaadid,» ütleb Anna apteegi juhataja proviisor Liivi Allikas.

Kõige kasulikum on süüa kuuridena

Kahjuks on letsitiinipreparaati-del üks suur puudus. «Nad on üsna kallid. Ning kõikide «ajuvitamiinide» tõeline efekt ilmneb alles kuu aja pärast. Gümnaasiumilõpetajad peaksid neid kohe sööma hakkama. Nii ei saa, et homme on eksam, ning täna võtan rohtu ja õpin. Kõige kasulikum on «ajuvitamiine» süüa kuuridena – kaks, isegi kolm purki korraga, siis pidada vahet,» õpetab proviisor.

Seepärast soovitabki ta kõikidel õppuritel eelistada letsi-tiinipreparaati, millel ka teisi õpilase ajutegevusele kasulikke aineid sees. «Näiteks preparaat nimega Terrapoint koos B-vitamiini, letsitiini ja küüslauguga sobib väga hästi ka noortele, ehkki seda reklaamitakse meedias kui vanemaealistele mõeldud toidulisandit. See pole üldsegi nii. Näiteks Soomes toodetud letsitiini (fosfokoliini) sisaldaval preparaadil, mis ka suurepäraselt toetab ajutegevust – Fosfokoliini+Mn+Mg’l – on lausa purgile kirjutatud: õppuritele ja eakatele inimestele,» toob Allikas näite.

«Ajuvitamiine» süües tuleks siiski täpselt kinni pidada tarvitamisõpetusest. «Isegi siis, kui matemaatikaeksamit väga kardad, pole mõtet kahekordset letsitiinikogust sisse võtta,» võivad tagajärjed Allikase sõnul soovitule hoopis vastupidised olla.

Toidulisanditest tähtsam on tervislikult süüa

Mida aga soovitab proviisor Allikas neile talvest väsinuile, keda küll eksamihirm ei kummita, kuid kes siiski töövõime languse üle kurdavad?

«Mõnd vägevat kompleksvitamiini. Energy Q10 Spektrumi näiteks, mis peale kõikide täisinimesele päevas vajalike vitamiinide ja mineraalide sisaldab ka koensüümi Q10. Viimane on vitamiinisarnane ühend, mis on vajalik rakuenergia tootmiseks. Eriti suur on koensüüm Q10 sisaldus südamelihaskoes, lihastes, maksas ja neerupealises. Q10 toimib organismis ka antioksüdandina.»

Siiski on toidulisandite manustamisest hoopis olulisem eksamite eel tervislikult süüa. «Aju tööks on vajalikud peamiselt üheksa mineraalainet – magneesium, fosfor, raud, mangaan, naatrium, kaalium, kaltsium, tsink ja boor. Mitmekesise menüüga, kus aukohal on leib, piim ja piimasaadused, lahja liha ja kala, aed- ja puuviljad, saab õpilane oma päevase mineraalainete vajaduse kaetud,» ütleb proviisor.

Valik mälu ja tähelepanuvõimet parandavaid preparaate

Lecithini graanulid

Aitavad kaitsta südant ja veresoonkonda ning tugevdavad mälu. Organismi letsitiinivajadust suurendab väsimus. Hind 79.80

Glutafekt

Sojaletsitiini ja glutamiinhapet sisaldav looduslik preparaat kontsentratsioonivõime suurendamiseks, õppimis- ja mõtlemisvõime parandamiseks. Glutafekt suurendab aju töövõimet. Hind 138 krooni

Fosfokoliini Mn+Mg

Looduslik preparaat eakatele ja õppuritele mälu parandamiseks ja depressiooniohu vähendamiseks. Sisaldab südamele kasulikke mangaani ja magneesiumi. Hind 99 krooni

Terrapoint B-Komplex Lecithin

Organismi üldtugevdav preparaat, mis sisaldab looduslikku sojaletsitiini, küüslaugupulbrit, magneesiumi ning vitamiine B1, B2, B6, B12 ja foolhapet. Nii B-kompleksi vitamiinid kui ka letsitiin ja küüslauk tugevdavad mälu, kontsentreerumisvõimet ja närvisüsteemi. Hind 95.90

Energy Spectrum Q10

Sisaldab kõiki elutähtsaid vitamiine ja mineraalaineid, samuti koensüümi Q10, mille vajadus on suurem aktiivsel eluperioodil, haigustest taastumise ajal ja suurema psüühilise koormuse korral. Aitab vältida väsimust, suurendab kontsentratsioonivõimet. Hind 110 krooni

Allikas: Anna apteek

AINULT 1 KÜSIMUS. Kas õpiraskustest saab ravimite abiga jagu?

Anu Susi, TÜ Kliinikumi lastepsühhiaater | «Õpiraskused võivad olla põhjustatud väga erinevatest asjaoludest. Näiteks vaimsete võimete vähesusest, samuti spetsiifilistest õpiraskustest, mille puhul vaimsed võimed on küll eakohased, kuid lugema ja kirjutama õppimist võimaldavad ajuosad ei tööta tavapäraselt, tähelepanuvõime puudulikkusest, meeleoluhäiretest jne.

Kuigi teaduskirjanduses on kirjeldatud põhjusi (näiteks tugev stress), mis takistavad lapse ajus närviühenduste tekkimist ning seeläbi häirivad õppimisprotsessi, ei ole minu teada müügil tõesti ühtegi imelist retseptiravimit, mis väga hästi parandaks keskendumis- ja tähelepanuvõimet.

Ravivõimalused sõltuvad jällegi probleemide põhjustest – kas need on emotsionaalsete või muude psüühikahäiretega kaasnevad sümptomid või omaette psüühikahäired. Kui õpilane tunneb pidevat väsimust ja süvenevaid õpiraskusi, peaks kindlasti alustama põhjuste kindlakstegemisest, et jõuda sobilike raviviisideni. Vahel aitab sellises olukorras õppurit koormuse reguleerimine, piisav puhkus, kehalise ja vaimse koormuse õige vahekord, vahel ka energiavarude taastamine vitamiinide ja mineraalidega.

Kindlasti tuleks ses olukorras pöörduda psühhiaatri poole, et koos jõuda õpiraskuste süvenemise põhjuste juurde.»

Kreatiin parandab mälu

Tippsportlaste toidulisand – kreatiin – mõjub lihaste kõrval soodsalt ka ajutegevusele, eelkõige taimetoitlaste ajudele. Austraalias korraldatud uuringus sõid katsealused kuue nädala jooksul kreatiinitablette ning nende reageerimiskiirus ja meeldejätmisvõime paranesid selle aja jooksul tunduvalt. Eriti häid tulemusi näitasid katsealused testis, kus nõuti pikkade numbrijadade meeldejätmist. Uurijad põhjendavad tulemusi asjaoluga, et tänu kreatiinile omastavad närvirakud energiat paremini.

Organism on võimeline sünteesima ainult pool keha päevasest kreatiinivajadusest, teise poole peaks saama kätte toidust. Dieettoidud sisaldavad väga vähe kreatiini, samas on kreatiini kontsentratsioon suur toores veise- ja sealihas ning kalas.

Allikas: Tiede 6/2005

Oled juba märganud?

Optimistlik nagu kevadpäike

Marc O`Polo Woman`ist õhkub soojust ja enesekindlust, lõhna on võrreldud kevadpäikesega. Lõhn avaneb mandariini, greibi ja mustasõstrakoodiga; lõhnapõhjast leiame sandlipuu, ambra, iirise ja muskuse noote. See on lõhn, mis pakatab naiselikkusest ja flirdib rõõmsalt maailmaga, jäädes siiski iseendaks. Hind 511 krooni (EDT 50 ml).

Seksikalt sädelev Dolly Girl

Anna Sui limiteeritud koguses Dolly Girl On the Beach viib mõtted seekord – nagu nimigi ütleb – randa. Tipunootide troopilisele kokteilile lisavad värskust freesia, lootoseõis ja roos; järellõhna muudavad sensuaalseks hele puit, muskus ja ambrakristallid. Pudel on õrna meresinist tooni, mis eristab teda eelmistest Dolly Girlidest. Hind 619 krooni (EDT 50 ml).

Intiimne roheline lillelõhn

Limiteeritud koguses müügile jõudnud Gucci Envy Me 2 on naiselik ja joovastav nagu nainegi, kes seda kannab. Tipunootides seguneb ebatavaline kombinatsioon rohelistest magnoolia- ja kannikeselehtedest ning apelsiniõitest, lõhnasüda paljastab luksusliku lillebuketi roosist ja eksootilisest purpurpunasest heliotroobist. Puidune segu patšulist ja sandlipuust pikendab järellõhna ja lisab sellele intiimsust. Hind 816 krooni (EDT 50 ml).