JÕUDU JUURDE RAHVAMEDITSIINIST: Elli peab pikal ja pimedal ajal lugu teest mee, sidruni ja ingveritükikestega.Foto: Aldo Luud
Uudised
23. november 2006, 00:00

Kuidas talv tervena üle elada (1)

Kui hommikune ärkamine on tõeline piin – akna taga valitseb pimedus ja teid valdab vastupandamatu soov magada, tuleb immuunsüsteemi turgutamiseks kiiremas korras midagi ette võtta.

Talvel organismi elutegevusprotsessid aeglustuvad, see avaldub ka inimese üldseisundis ja seepärast pole ka ime, et novembrist märtsini valdab meist paljusid loidus. Külmal ajal on eesti inimene pikaldane, silmad on pidevast haigutamisest vesised ja igal võimalusel kipub ta istuma või pikali heitma.

Kellel on nõrk immuunsüsteem, seda tabab ka tõbi rängemini kui tavaliselt ning üldse on haigused kerged tulema. Alates nohust ja lõpetades kopsupõletikuga.

Tartu Kaubahalli apteegi juhataja-proviisor Reine Sauman soovitab veel enne talve läbi teha immuunsüsteemi tugevdava kuuri. Ühtki radikaalset preparaati, mis vabastaks meid alaliselt sesoonsest loidusest, pole olemas, kuid looduspõhised tinktuurid ja tabletid tõstavad toonust igal juhul.

Neile, kel pole aega haige olla

Juhul kui inimene ei suuda pärast kopsupõletikku või hingamisteede haigust pikka aega endist vormi saavutada ja satub uuesti viiruste küüsi, näitab see eelkõige immuunsüsteemi loidust. Kuid sama võib juhtuda ka liiga palju antibiootikume tarvitanud inimestega. Mõlemal juhul peaks inimene immuunsüsteemi turgutamiseks midagi ette võtma.

Suurt populaarsust on proviisori sõnul võitnud greibiseemne ekstrakt, mis lisaks kaitsemehhanismi stimuleerimisele puhastab organismi ja soodustab C-vitamiini omastamist. «Citrosept sobib sellele inimesele, kellel pole aega haige olla ning kes samas suhtleb iga päev paljudega.»

Sauman soovitab immuunsüsteemi tugevdajaid tarvitada 4–8 nädalat ning seejärel 2–3 nädalat vahet pidada – sel juhul funktsioneerib inimese organismisisene immuunsus. Sest kui organism harjub pidevalt lisatoonust saama, jääbki ta preparaatidele lootma.

Citrosepti puhul on oluline teada, et seda peaks tarvitama päevas 5–20 tilka ja seda vee või mahla hulka segatult. Kes on külmetushaigustele vastuvõtlikum, võiks greibiseemne ekstrakti tarvitada kaks kuud järjest.

Vanad tuttavad ja head uued

Väga paljud on enda jaoks juba avastanud punase päevakübara tinktuuri. Erinevad ravimifirmad pakuvad üha täiuslikumaid tooteid, mõeldud on koguni lastele: need turgutavad mikstuurid ja imemiskommid on maitselt tõesti mõnusad.

Paljude teiste kõrval pakub apteek ka eesti tarbijale üsna uusi Futura ja Terra Pointi sarja NoniMorinda C-vitamiiniga preparaate.

«Need kapslid mõjuvad rakutasandil, vitamiinid on lisatud esterdatud kujul. C-vitamiini kogus on küll väiksem, aga selle omastamine organismi poolt on parem,» kinnitab Sauman, et temal on nimetatud toodete osas täiesti positiivne isiklik kogemus olemas.

Kes immuunpreparaatide valikul kimpu jääb, sellele soovitab apteegijuhataja ikka ja alati proviisorilt nõu küsida. «Mitme immuunpreparaadi tarvitamine üheaegselt pole otstarbekas, ühest täiesti piisab,» kinnitab Sauman.

Sageli saab turgutava preparaadi valikul määravaks asjaolu, kas inimene vajab kaitsevõime tugevdamiseks kiiret efekti – ees on välisreis, tähtis esinemine jms, või soovitakse pidevat, paar kuud kestvat tulemust. Samuti sõltub palju ostja eelistustest ja tema rahakotist.

Lisaks toonust tõstvatele kapslitele võib ka rahvameditsiinist väge juurde saada. Meega sidrun ja kodumaised jõhvikad tulevad igal juhul kasuks. Pika ja pimeda aja aitavad üle elada ka positiivsed emotsioonid ja värskes õhus viibimine.

Organismi «kaitseväe» tugevdamiseks

Toorsalatid ja igahommikune helbed külma piimaga jäägu soojemat aega ootama. Päeva alustuseks sobib puder, kord päevas sööge kuuma ja vürtsikat suppi.

Külmal ajal lisavad vürtsid nii vajalikku energiat. Soe jook saab teisema meki ja tõstab toonust, kui klaasi põhja poetada kaneelikooretükk, nelgitera või ingveritükikesi.

Otsige häid emotsioone ja hoidke eemale virisevatest ja torisevatest inimestest. Tehke päevas vähemalt üks heategu ja ärge koonerdage kiitusega, kui teine inimene on selle ära teeninud.

Hoidke valgust hinges:

registreerige end kas keelekursustele või mõne klubi liikmeks. Käige kontsertidel, näitustel ja vaadake koos lastega multikaid.

Sesoonse loiduse vastu aitab mõõdukas kehaline tegevus, jalutuskäigud ja kepikõnd.

Jälgige, et teie unevajadus oleks rahuldatud. Magama tuleb minna igal õhtul enam-vähem samal ajal. Õhtune 10–12-minutine soe vann aitab hästi uinuda.

Lavendliõli või rosmariinivaht aitab paremini lõdvestuda ja muremõtetest vabaneda. Pärast vanni võib juua kas klaasitäie sooja piima või vett, milles on lahustatud supilusikatäis mett.

SLÕL

Sidrun + ingver + mesi = tervis

Külmal ajal turgutage end sidruni, ingveri ja mee seguga. Tõeline vitamiinipomm tõstab immuunsüsteemi kaitsevõimet ning hommikul juues annab särtsu kogu päeva tegemisteks. Kuldkollane keedisetaoline vürtsikas toonusetõstja sobib nii väikestele kui suurtele ja maitseb hästi ka tee sisse segatult.

Asjatundjad (need, kes väärt kraami headust on kümmekond aastat nautinud ja juba oktoobris esimesed purgitäied valmis segavad) tarvitavad sidruni-ingverimett kaks korda päevas ja kolm supilusikatäit korraga.

Segu valmistamiseks tuleb võtta sidruneid ja mett võrdses koguses, ingverit lisada 1/3 kogusest. Sidrunid keeva veega üle kallata, ingverijuur koorida. Peenestada sidrunid (koos koorega!) ja ingver köögikombainis, seejärel segada hulka mesi. Tõsta purkidesse, hoida külmikus.