«MÕÕGANEELAMIST» EI TASU KARTA: Mart Riispere ütleb, et endoskoopiat on tavaliselt tarvis teha vaid üks kord, et kõrvetiste põhjus kindlaks määrata. Protseduur on peaaegu valutu ja karta seda ei tasuks.Foto: Mati Hiis
Uudised
23. november 2006, 00:00

Kõrvetised vaevavad vähemalt iga kümnendat (1)

Kõrvetav tunne söögitorus, põletav valu rindkere ülaosas… Tuleb tuttav ette? Kui jah, siis olete üks neist paljudest, keda aeg-ajalt vaevavad kõrvetised. Miks aga kõrvetised tekivad ja mida nende ennetamiseks teha? Aastalõpu söömispidude eel annab nõu Mustamäe regionaalhaigla gastroenteroloog Mart Riispere.

Doktor Riispere sõnul kannatab umbes kümnendik tema patsientidest kõrvetiste käes. Siiski on tegelikke kannatajaid kindlasti rohkem. «Enamasti lahendab probleemid perearst. Gastroenteroloogi juurde jõuab inimene kõrvetistega harva,» selgitab Riispere. Tema juurde satuvad haiged peamiselt endoskoopiat ehk mao ja siseelundite uuringut tegema.

«Mõõganeelamist» ei tasu karta

«Maomahla ärritava toime tõttu tekib söögitorru põletik – ösofagiit,» selgitab doktor, mis võib juhtuda, kui kõrvetised ravimata jätta. «Ösofagiit võib olla erineva raskusastmega. Pikaaegse ärritava toime korral võivad söögitorus tekkida muutused, mis soodustavad kasvaja teket,» hoiatab Riispere.

Endoskoopia näitab ära kõrvetisi põhjustanud haiguse. «Endoskoopiat kartma aga ei peaks – protseduur on peaaegu valutu ning valdavalt tehakse seda vaid üks kord. Siis, kui on tekkinud esmased vaevused. «Uuesti on mõtet vaadata siis, kui sümptomites midagi muutub,» räägib Riispere.

Kõrvetiste põhjuseks võib olla gastroösofageaalne refluks-haigus. «Reflukshaigus on mao sisaldise tagasivool söögitorru ja neelu, sellest ongi tingitud vaevused,» räägib gastroentero-loog. «Kõrvetised on üks ref-lukshaiguse sümptomeid. Sama haigus võib põhjustada ka kroonilist ärritusköha,» soovitab Riispere ka kuiva köha tekkides tähelepanelik olla.

Kuigi kõrvetisi saab käsimüügiravimitega ehk anta-tsiididega küll leevendada, on tegemist ainult sümptomiga, ravima peaks siiski põhjust. Kõrvetisi põhjustavad erinevad haigused ja mõni neist nõuab ka kirurgilist sekkumist. «Kuid neid esineb kindlasti vähem,» saadakse Riispere sõnul enamasti haigusest jagu ikka ravimite teel. Preparaate on kahte sorti, kuid mõlemad vähendavad maomahla happesust ja sellega tema hävitavat toimet.

Kuidas kõrvetised tekivad?

«Kõrvetiste põhjuseks on tavaliselt see, et mao sisemus satub söögitorru ja ärritab seda,» selgitab Riispere. Kui sulgurmehhanismi, mis peaks sööki maost enam mitte üles laskma, töö on häiritud, jõuabki mao happeline sisu söögitorru tagasi. «Normaalsel juhul liigub toit ainult ühes suunas, mitte vastupidi,» ütleb Riispere.

Tohtri sõnul pole olemas n.-ö. kõrvetiste riskigruppi, samas uuringute andmetel esineb kõrvetisi kuni veerandil rasedatest. Lastel aga esineb seda häda täiskasvanutest kindlasti vähem.

Küll on aga sügis, kui valmivad marjad ja puuviljad, suhteliselt «kõrvetisterikas» aeg. «Need on küllaltki happelised, inimesed söövad neid rohkem ja see tekitab kõrvetisi,» räägib Riispere.

Ka jõulude ajal võib vaevusi tavalisest rohkem esineda, aga seda põhjustab enamasti liiga täis söödud magu. «Palju süües hakkab magu lihtsalt üle voolama,» muigab gastroenteroloog.

«Kellel pole kunagi kõrvetisi olnud, ei peagi midagi tegema,» ütleb Mart Riispere. «Siis on tõenäoline, et neid ei tule ka.» Aga kes on kõrvetiste käes vaevelnud ning häda muutub pidevaks, võiks küll oma eluviise lähemalt jälgida. Nii näiteks ei ole soovitav kummardada või sundasendis töötada, ka võiks viimane söögikord olla vähemalt kolm tundi enne magamaminekut.

Ennetamine – söö vähem, aga sageli

«Siis tuleb tähele panna, mida sööd ja jood ning pärast sööki kohe mitte pikali heita: siis on mao sisemusel kergem söögitorru tagasi voolata,» manitseb arst.

Ka on vahe alkoholil ja alkoholil. «Mida inimene rohkem joob? Ikka õlut ja veini, viina ju nii palju ei joo,» selgitab doktor. Just kerge alkohol põhjustab kergemini kõrvetisi. «Esiteks on nende reaktsioon happelisem ja teiseks kogused suuremad,» tuletab Riispere taas meelde, et kõigega tuleb mõõdukas olla. Siis on ka väiksem oht, et kõrvetised kimbutama tulevad.

Kuidas kõrvetisi ära tunda?

Hapukas ja kibe maitse suus, eriti pärast söömist.

Põletav-kõrvetav valutunne, mis lähtub ülakõhust või rindkere alaosast kaelani (nn rinnaku tagune valu).

Põletav valu ning survetunne rindkere ülaosas võib kesta mitu tundi ning süveneb sageli pärast sööki.

Kõrvetisi põhjustab mao happelise sisemuse tagasiliikumine söögitorru.

Mõnedel patsientidel tekivad kõrvetised ka pikali heites või une ajal, kuna siis voolab maohape kergemini söögitorru.

Maovalud pole kõrvetised.

Viimased on just söögitoru vaevus.

Mis võib kõrvetisi põhjustada?

Mõned toiduained võivad põhjustada kõrvetisi sagedamini kui teised.

lahja alkohol (õlu, vein, siider)

kohvi, tee, koola ja teised kofeiini sisaldavad gaseeritud joogid

šokolaad, piparmünt

sibul, küüslauk, kapsas

tsitruselised ja nende mahl

tomatid ja tomatikaste

vürtsikad ja rasvased toidud

Aga ka:

suitsetamine

ülekaal

ülesöömine (vähem kui 3 tundi enne magamaheitmist)

kitsad riided

sundasend (töötamine küürus või kummargil)

rasedus

teatud ravimid (barbituraadid, nitropreparaadid, kaltsiumkanali blokaatorid, antidepressandid)

Allikad: www.korvetised.ee ja Mart Riispere