Kuigi ma trennis kohati endalegi kohtlasena tundusin, andis tund tõepoolest kerge enesetunde. Foto: Tairo Lutter
Uudised
6. märts 2009, 12:27

Viie rütmi tantsud: kas või veere kiljudes põrandal

Kujutage ette, kuidas te tantsiksite siis, kui keegi ei näeks. Või ehk olete te käinud mõnel moderntantsuetendusel. Just niimoodi - ennast vabalt liigutades - käivadki viie rütmi tantsud.

Viie rütmi tantsuvormi tuleks nimetada liikuvaks meditatsiooniks, ütleb tantsuõhtute korraldaja Rain Vainik. "See on liikumine inspireeriva muusika saatel. Ent seda võib teha ka vaikuses. Oluline on liikumine ise, et see tuleks seest. See, kuidas sa liigud, ei ole oluline," selgitas Vainik.

Tantsutund koosneb justkui viierütmilisest lainest. Need rütmid avastas Ameerika tantsu- ja teatriõpetaja Gabrielle Roth, jälgides vabalt liikuvaid tantsijaid.

Rahulik ja voolav algus

Selgus, et inimesed alustavad tantsu keskendudes enese sisetunnetele, tehes ringjaid liigutusi ja liikudes voolavalt, pehmelt ja naiselikult. Seda esimest rütmi kutsutakse voolamiseks.

Varsti muutuvad liikumised väljenduslikumaks, katkendlikumaks ja mehelikumaks. Tekib konkreetsus, tahe ennast väljendada, veidi trampida. Seda rütmi kutsutakse staccato`ks (katkendlikkus).

Kolmas rütm on kaos. "Kaoses on inimene vaba ja kontrollimatu, ta alistub rütmile täielikult, toimub lõdvestumine, meheliku ja naiseliku ühinemine," iseloomustab Vainik kolmandat rütmi.

Kaosele järgneb neljanda rütmina transilaadne seisund. "Tantsijad tajuvad uue energia juurdevoolu, toimub lüüriline avanemine, neid valdab rõõm ja kergus," võrdleb Vainik neljandat rütmi liblikalennuga. 

Viienda rütmi ajal tantsijad küll veel liiguvad, kuid liigutused on väga rahulikud, isegi meditatiivsed.

Klassikaliselt kestab üks tantsulaine tund kuni poolteist. Ühest rütmist teise suunab muusika, sõnaliselt neid sisse ei juhatata.

Tants näitab, milline inimene sa oled

"Igaüks, kellel on käed ja jalad, oskab liikuda ja liikumine ongi tants. Liigu lihtsalt ringi, kaasates oma keha." Tantsuoskus või selle puudumine pole Vainiku sõnul viie rütmi tantsude juures üldse teema. "Võid vaadata ka, mida teised teevad, nendega tantsuliselt suhelda."

Vainik ütleb, et selle järgi, kuidas keegi tantsib, saab ka tema elu kohta järeldusi teha. Näiteks on inimesi, kes tahaksidki tantsida vaid pehmelt ega armasta katkendlikkuse rütmi. "Siis võiks mõelda, kas ma elus suudan olla konkreetne, öelda vajadusel ka ei, otsustada," soovitab Vainik. Inimesed, kellele kaose osa tundub vaid tobeda trampimisena, võivad jällegi elus kaose tekkides sattuda paanikase.

Seepärast soovitab Vainik igaühel end tantsides kõrvalise pilguga pisut jälgida.