HAKKAB KÄIMA: Elisabeti pere suurim unistus on, et tüdruk saaks tugiraami abita liikuma. Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
3. jaanuar 2011, 06:57

Vanaisa visadus aitab sajad lapsed kõndima (12)

"Pikki kuid ootamist ja isegi lootusetust, kuid nüüd on kõnnirobot olemas," ütleb väikese Elisabeti vanaisa Ako Luts, kelle eestvedamisel osteti lõpuks ära liikumispuudega laste käimasaamiseks hädavajalik kõnnirobot.

Viljandimaal elav Ako Luts tunnistab, et mitu aastat kestnud rahakogumine ja meedia tähelepanu on pere ära väsitanud, kuid ta on õnnelik, et 200 väikesel lapsel on nüüd suurem lootus käima hakata. "Olen südamest tänulik nii firmadele, kes tuhandeid kroone laste käimasaamise nimel annetasid, kui ka neile, kes pensionist 25 krooni andsid. Eesti rahvas suudab koostöös teha seda, mis algul tundub teostamatuna. Jätkem üksteisele ärategemine, erakondlik kemplemine ja tehkem meile vajalikke asju koos!" manitseb Luts. Tema sõnul on 4,4 miljonit krooni maksev kõnnirobot Lokomat Pediatric Tallinna lastehaiglasse ära toodud, kuid eesmärk pole robot, vaid laste käimasaamine. "See pole finiš, vaid alles start. Nüüd on elutähtis see, kuidas Võru või Jõhvi laps Tallinna füsioteraapiasse saab. Loodame, et haigekassa abiga seegi probleem lahenduse leiab. Pole just palju peresid, kes sõiduraha kinni maksta jõuavad, eriti praeguse kütusehindade lakkehüppamise juures." Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Krameri sõnul on aparaat juba üles seatud. "Kuna füsioterapeudid peavad läbima ka koolituse, siis loodame, et esimesed lapsed saavad kõnnirobotile jaanuari lõpul."

Kuid ja kuid ootamist

Projekt "Aitame liikumispuudega lapsed kõndima!" sündis Elisabeti vanaisa Ako Lutsu ja tema pere eestvedamisel kodanikualgatuse korras. Projekti kaasati Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit ja lastehaigla toetusfond.

Poolteist aastat tagasi oli Ako pessimistlikus meeleolus, sest suure töö tulemusena oli annetustena kokku saadud vaid umbes pool kõnniroboti rahast. Järgnes pikki kuid kestnud ootamine, kas Šveits toetab laste kõnniroboti muretsemist. Lõpuks tuli jaa-sõna ja viimane rahasüst – 750 000 – krooni saadi "Tantsud tähtedega" saatelt.

Kõnnirobot aitab 4–12aastastel liikumispuudega lastel kõnnioskuski omandada või taastada. Elisabeti vanemad on veendunud, et täpselt lapse eripärale programmeeritav aparaat on parem kui füsioterapeut, sest suudab tagada ühesuguse kõnnimustri. Aasta viimasel päeval sai Elisabet kuueaastaseks. Äsja tegi ta esimesed sammud tugiraamita, kuid vanaisa sõnul on kõndimisest asi kaugel. Vanaisa unistab, et lapselaps omal jalal liikuma saaks. Kõnnirobot on üks samm selle unistuse täitumise poole.