ETTEVAATUST: «Panadoli siirup on Angela nahale tekitanud laike ja köhasiirupites olevad magusained põhjustavad ka allergiat,» peab ema Leili Kabral oma nelja-aastasele tütrekesele ravimit valides hoolikalt nende koostist uurima. Foto: Aldo Luud
Uudised
8. veebruar 2011, 06:58

Ohtlikke E-aineid võib leida ravimiteski (20)

«Kurioosumi tipp on allergiaravimid, mis neis sisalduvate lisaainete tõttu lastel ise allergia põhjustavad,» pahandab üks perekooli foorumlane teemas, kus lapsevanemad arutavad E-ainete üle ravimeis. Tõsi mis tõsi – E-aineid ja asovärve sisaldavad ka arstirohud, mitte ainult toiduained.

Nelja-aastase Angela ema Leili Kabral kurdab, et ei saa oma allergilisele tütrele anda ei lastele mõeldud palavikualandajat Panadoli ega ka enamikku köhasiirupitest, sest need tekitavad lapse nahale lööbe.

«Panadol sisaldab asorubiini ning abiainena ka magusainet sorbitooli, köhasiirupid on enamasti valmistatud kunstlike magusainetega,» teab ema, kes siis, kui tütar mõne viirushaiguse külge saab, otsib esmalt abi rahvameditsiinist.

Allergiaravim tekitab allergiat?

Teema tekitas pisikese diskussiooni ka Perekooli foorumis. Kuigi üks sissekanne õpetab, et mõistlik on arstimeid ilma põhjuseta üldse mitte pruukida, leidub viirusteperioodil põhjusi lapse ravimiseks küll ja küll.

«Minu lapsele ei sobinud Sudafedi siirup, apteekri kiidetud spetsiaalsed lastevitamiinid mõjusid lapse nahale väga halvasti,» on kaks näidet mainitud foorumist.

Kolmas foorumlane nimetab kurioosumi tipuks allergiaravimeid, mis neis sisalduvate lisaainete tõttu lastel ise allergiat põhjustavad. «Näiteks Singulairi tabletid, mis mõeldud allergia ja astmaatilise köha raviks, sisaldavad kümneid lisaaineid. Pikka

aega keeldus haigekassa hüvitamast Singulairi graanuleid, mis ainsana ei sisaldanud sellist hulka lisaaineid. Nüüd õnneks siiski saab neile ka soodustust.»

Õhtuleht tegi põgusa tiiru apteegis ja leidis enim kasutatavate ravimite seast mitmeid selliseid, millest oma lapse tervisest hoolivad vanemad enamasti ringiga mööda käivad. Näiteks sisaldab väikelastele manustatav palavikualandaja Panadol asorubiini (E122); Sudafedi nohusiirupis ning Neoangini ja Strepsilsi Vitamiin C kurgutablettides leidub kivisöetõrvast toodetavat erkpunast 4R (E124) ning Actifedi nohusiirupis päikeseloojangukollast (E110).

Kuid tervisele kahjulikke värvained on ka täiskasvanuile mõeldud ravimites, Coldrexi gripitabletid ja Theraflu gripitee sisaldavad samuti päikeseloojangukollast ehk E110. Seejuures – kui teiste nimetatud ravimite pakendeil oli vastavalt abiainete juhendile viide asovärvi kohta olemas, siis Theraflul mitte.

Puudulik märgistus pakendil

Ravimiameti ravimiohutuse büroo juhataja Maia Uusküla sõnul ongi kohustuslik märkida pakendile asovärvide olemasolu, kuid see on ka kõik.

Samal ajal peab asovärve sisaldavatel toiduainetel alates eelmise aasta juulist olema hoiatus «Võivad avaldada kahjulikku toimet laste aktiivsus- ja tähelepanuvõimele».

Maia Uusküla kinnitab, et Eestis ravimite tarvitamisel ilmnenud kõrvaltoimeid ei ole põhjust seostada abiainetega. «Ravimites sisalduvad värvainete kogused on enamasti väga väiksed,» ütleb ta.

Teine teema on Uusküla sõnul vitamiinid. Kuigi neid müüakse apteekides, mis peaksid ostjais tekitama usaldusväärsust, kuuluvad need toidulisandite hulka ning neid ravimiamet ei kontrolli.

Ometi sisaldavad vähemalt ühed lastele mõeldud vitamiinid – Marsimehe aprikoosimaitselised vitamiinid – vanemate meelehärmiks peale magusaine aspartaami ka asovärvi päikeseloojangukollane ehk E110. Ning kuigi veterinaar- ja toiduameti kinnitusel peaksid toidulisandile rakenduma toidualastest õigusaktidest tulenevad nõuded, on Marsimehe vitamiinide pakend vormistatud sarnaselt ravimite omaga ja hoiatust: «Võivad avaldada kahjulikku toimet laste aktiivsus- ja tähelepanuvõimele» sealt ei leia.