Uudised
20. märts 2012, 06:59

Kõht vaevab? Mida sööd?

Kõhuvaevusi kurdavad kesk- ja vanemaealised, üha sagedamini aga ka noored inimesed, ütleb perearst. Tihti on põhjuseks istuv eluviis ja ebatervislik toit.

Ehkki telereklaamidest jääb mulje, et kõhuhädad hakkavad kimbutama keskeas, teavad perearstid, et sedasorti kaebustega jõuavad arsti vastuvõtule ka päris noored inimesed. Kui aga päevad mööduvad peaasjalikult arvuti taga istudes, süüakse suhteliselt rasvast toitu ja tarbitakse ohtralt mullijooke, siis ei saagi seedimine korras olla.

Jälgi oma igapäevast menüüd

Ebameeldiva tundega kõhus ei pea aga leppima, asja parandamiseks saab ise päris palju ära teha, ütleb perearst Ulvi Usgam. Läbimõeldud igapäevamenüü, liikuv eluviis ja toetavate bakteritega seedimist soodustavad toidulisandid aitavad olukorda leevendada.

«Kõik algab pahatihti sellest, mida inimene endale suhu pistab,» nendib perearst. Selles mõttes on puhitus- ja ebamugavustunde käes vaevleja sageli vaevuste tekkes ise süüdi: kui inimene teab, et tal on tundlik seedimine, peaks ta hoolikalt jälgima, mis ebamugavustunnet põhjustab, ja vastavalt oma toidusedelit korrigeerima.

«Rasvased ja praetud road, ülemäära magusat, gaseeritud joogid – nii karastusjoogid kui ka alkohol, magusad ja E-aineid sisaldavad mahlad, samuti kohviga liialdamine,» loetleb Usgam puhituse võimalikke põhjustajaid.

Head bakterid suureks abiks

Ka soovitab perearst pöörata tähelepanu toitumisharjumustele: «Sööma peaks enam-vähem kindlatel kellaaegadel ja mõõdukate portsjonite kaupa. Kõik võib saada alguse juba hommikueinest, korralik taldrikutäis putru on kahtlemata tervislikum valik kui vaid tass kohvi tühja kõhu peale.»

Toitumise kõrval ei tohi unustada ka füüsilise koormuse vajalikkust. «Neil, kes töö tõttu pidevalt istuvad ning ka vabal ajal ei leia motivatsiooni end liigutada, trennis või lihtsalt jalutamaski käia, on suurem tõenäosus seedeprobleemide küüsi jääda kui neil, kes iga päev kas või mõõdukalt liiguvad,» nendib Usgam. «Inimene saab alati ise oma elustiiliga palju enda heaolu nimel ära teha ja paljusid tervisemuresid ennetada.»

Kui aga ennetamisega on hiljaks jäädud ja kõhuhädad kuidagi asu ei anna, soovitab Usgam pöörduda oma perearsti poole, et välja selgitada, kas tegemist pole mõne tõsisema probleemiga.

«Inimese organismis on olemas head ja halvad bakterid, ebamugavustunne tekib siis, kui tasakaal on häiritud,» selgitab arst. «Häid baktereid sisaldavate jogurtite ja toidulisandite tarbimine on sellisel puhul kindlasti kasulik, olenemata vanusest. Kui aga probiootikumid leevendust ei töö, tasuks abi saamiseks kindlasti nõu pidada oma perearstiga.»

Parem väldi!

Tundliku seedimisega inimene, kellel kergesti tekivad kõhuvaevused, peaks nii vähe/harva kui võimalik tarbima

alkoholi,

rasvaseid, praetud toite,

mullijooke,

kohvi,

magusaid ja E-aineid sisaldavaid mahlu,

maiustusi jm magusat.