Eesti uudised
5. mai 2012, 08:58

Pikad paelad ja nöörid lasterõivastel on ohtlikud

Tarbijakaitseamet tuletab kaupmeestele ja lastevanematele meelde, et lasterõivastel ei tohi olla pikki paelu ja nööre.

Sellised rõivad ei vasta ka Eestis kehtivale ohutusstandardile ja neid müüa ei tohiks. Ometi on tarbijakaitseamet tänavugi müügikohtadest ohtlikke lasterõivaid leidnud juba 42 korral (kontrolle kokku 91). Eelmisel aastal kontrolliti lasterõivaste ohutust 161 korral ja rikkumisi oli 49. Enamasti on ohtlikke lasterõivaid avastatud väiksematest müügikohtadest, kuid ka ketikauplustest. Kõige sagedamini kujutavad endast ohtu paelad ja nöörid väikelaste riiete kaelustel või kapuutsidel.

Laste ohutuse tagamiseks soovitab amet emadel-isadel üle vaadata ka juba soetatud lasterõivad. Kapuutsi pikad paelad võiks eemaldada. Samuti tasuks lastevanematel vaadata lasterõivaste ohutusnõudeid selgitavat õpetlikku videot, mille leiab Youtube’ist aadressilt youtu.be/_n-VeALc7xw

Lasterõivaste ohutusnõuded

Kuni seitsmeaastaste laste (kasv kuni 1,34 meetrit) rõivaste kapuutsidel ja kaelustel ei tohi olla paelu ega nööre.

7–14aastaste laste rõivastel ei tohi kapuutsi ja kaeluse paelad olla pikemad kui 7,5 cm. Paelad ei tohi olla ka elastsed ning peavad olema püsivalt kinnitatud. Samuti ei tohi sellises eas laste rõivaste kapuutsidel ja kaelustel olla vabade otstega nööre.

Nööride ja paelte vabade otste pikkus vöö ja rinna piirkonnas ei tohi ületada 14 cm.

Selja taha sõlmimiseks mõeldud laiema vöö või lehvi vabade otste pikkus ei tohi ületada 36 cm. Rõivaste tagaküljelt väljuvad või tagaküljel sõlmitavad paelad ja nöörid pole lubatud.

Nöörid ja paelad ei tohi ulatuda varruka ja rõiva alumisest äärest allapoole.

Krookpaelad või pikkade pükste allosas olevad nöörid peavad olema täiesti rõiva sees.

Õlapaelad on lubatud juhul, kui need on konstrueeritud rõiva pikendusena või on rõiva esi- ja tagaküljele kinni õmmeldud. Õlapaeltele lisatud ilupaelte vabad otsad ei tohi olla pikemad kui 75 mm.