Uudised
15. jaanuar 2013, 07:00

Nobeli laureaat: supertoidud võivad vähki soodustada! (29)

Kas viimastel aastatel supertoidu tiitliga pärjatud mustikad, brokoli ja goji-marjad ei aitagi vähi vastu võidelda, vaid hoopis soodustavad kasvajate teket? Nii väidab tunnustatud teadlane, Nobeli preemia laureaat dr. James Watson.

Mustikaid, brokolit ja teisigi looduseande on hakatud kutsuma supertoiduks, sest need aitavat võidelda vähiga, kaitstes tänu oma antioksüdandisisaldusele organismi vabade radikaalide – hapnikumolekulide – vastu, mis muidu soodustavad rakkude hävimist. Samamoodi on vähivastase toimega reklaamitud toidulisandeid ja vitamiine, kirjutab Daily Mail. Kuid Nobeli preemia laureaat James Watson, kes kuus aastakümmet tagasi aitas koos Briti kolleegi Francis Crickiga avastada DNA struktuuri, tõmbab värskes teadusartiklis senisele supertoiduhullusele vee peale. Ameerika onkoloogiaekspert ütleb, et mustikail on küll mõnus maitse, kuid vähi vastu need ei kaitse. Vastupidi, Watson väidab, et antioksüdandid võivad olla põhjustanud rohkem vähkkasvajaid, kui neid ära hoidnud!

84aastane teadlane kirjutab väljaandes Open Biology, et antioksüdandid võivad vähi ennetamisele ja ravile hoopis vastu töötada. Dr. Watson seletab, et seni kõige kurja juureks nimetatud vabad radikaalid mitte üksnes ei aita tõbiseid rakke ohjes hoida, vaid nende oluline roll on ka paljude vähiravimite ja kiiritusravi tõhustamine. Need hävituslikud molekulid viivad kasvajarakud enesetapule, vahendab internetiportaali yahoo.com terviseblogi Shine.

"Sama kaua, kui ma olen keskendunud vähiravile, on heade kavatsustega isikud pruukinud antioksüdantiivseid toidulisandeid vähiennetajatena, kui mitte lausa vähiravimitena," ütleb Nobeli preemia laureaat. Kuid Watsoni sõnul annavad värsked uurimused alust arvata, et viimase staadiumi vähkkasvajate ravimatus on paljuski põhjendatud organismi antioksüdandiküllusest. "Kõik arvasid, et antioksüdandid on suurepärased. Aga mina ütlen, et need võivad meid takistada vähirakkude tapmisel. [...] Kui me ei leia mooduseid antioksüdantide taseme alandamiseks, on viimase staadiumi vähk kümne aasta pärast sama ravimatu kui praegu," usub Watson.

Veteranteadlase sõnul on mitmes uurimuses ilmnenud, et antioksüdandid, nende seas A-, C- ja E-vitamiin ning seleen pole maovähi ennetamisel ega patsiendi elupäevade pikendamisel oma mõju tõestanud. Pigem paistavad need antioksüdandid eluiga hoopis lühendavat – ja iseäranis ohtlik tundub olevat E-vitamiin.

Avalik reaktsioon Watsoni uuele teooriale on olnud vastakas. Üks anonüümsust eelistav vähi-uurija tunnistas uudisteagentuurile Reuters, et Ameerika teadusveterani üllitises on palju huvitavaid mõtteid – mõni neist leiab olemasolevate asitõenditega kinnitust, teised räägivad korralikult dokumenteeritud leidudele lihtsalt vastu. Ent Briti onkoloogiaprofessor Nic Jones kinnitas ajalehele Daily Mail, et uurimuste andmeil on antioksüdandid tervete inimeste puhul vähi ennetamisel tõesti kasutud – ning võivad tõepoolest kasvajariski isegi veidi suurendada. Jones toonitab, et vitamiine ja mineraale peaks ammutama tervisliku ja tasakaalustatud toiduvalikuga, mitte supertoiduainete vohmimisega.

Reuters märgib, et üldiselt on onkoloogiaspetsialistid ühel meelel: edusammud vähiuuringuis ei ole saabunud nii kiiresti, kui varem loodeti. Watsoni silmis on asi selge. "On saabunud aeg tõsiselt küsida, kas antioksüdantide kasutamine pigem põhjustab, kui ennetab vähki."

Väidetavad tervisetrumbid

Brokoli: katsed näitavad brokoli vähivastast potentsiaali tänu selles sisalduvale sulforafaanile. Spargelkapsas leidub ohtralt ka C-vitamiini, kiudaineid ja K-vitamiini, mis soodustavad luude tugevnemist ja aitavad trombide vastu.

Mustikad: aitavad vananemisilmingute vastu võidelda. Ohtralt C-vitamiini ja vähivastaseid antioksüdante, mis vähendavad ka infarktiohtu.

Goji-marjad: rosinasarnased marjad sisaldavad rohkem C-vitamiini kui apelsinid, rohkem A-vitamiini kui porgandid ja rohkem rauda kui loomaliha.

Kiivi: ohtralt polüfenoole, ka punaveinis sisalduvaid ühendeid, mis võitlevad südamehaigustega. Palju antioksüdante ja C-vitamiini.

Roheline tee: korjab kokku vabad radikaalid, mida on süüdistatud vähi ja trombide tekkes ja arterite lupjumises. Võib aidata ka rasvumise vastu ja alandada halba kolesterooli.

Allikas: Daily Mail