Mehed tarbivad alkoholi enam kui naised. Foto: Arno Saar
Eesti uudised
1. aprill 2013, 10:51

Uuring: noortel meestel on tervisega ohtralt probleeme (24)

2012. aasta kevadel läbi viidud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring, mis kajastab masujärgset aega, näitas muutusi inimeste terviseseisundis, mis oli halvem meestel ning tihti just noortel (16-24-aastastel) meestel.

Uuringu teinud Tervise Arengu Instituudi vanemteadur Mare Tekkeli sõnul torkas eriti teravalt silma, et võrreldes 2010. aasta uuringuga on nii halva tervise enesehinnanguga kui pikalt töölt või koolist puudunute osa suurenenud eriti just noorte meeste hulgas. "Üllatuslikult suurenes nende seas samaväärselt vanemate meestega ka töövõimetuspensioni saajate osa," lisas Tekkel. Töövõimetuspensioni saab uuringu järgi 12 protsenti täiskasvanutest ja nende osa on aasta-aastalt kasvanud.

Viimase 12 kuu jooksul esines arstiabi vajanud traumasid, vigastusi ja mürgistusi enim noortel meestel. Nagu varasematel aastatelgi, toitusid mehed vähem tervislikult kui naised - sõid harvemini ja väiksemas koguses köögivilju, puuvilju/marju ja leiba, tarbisid sagedamini energiajooke ja alkoholi. Samuti on igapäevasuitsetajate osa meeste seas pea kaks korda suurem kui naistel.

Jätkuvalt on tõsiseks probleemiks täiskasvanute ülemäärane kehakaal. Ülekaalus (kaaluindeks 25-29,9) oli 36 protsenti meestest ja 26 protsenti naistest, rasvunud (kaaluindeks 30 või rohkem) 19 protsenti nii meestest kui naistest, kusjuures meestel on rasvunute osa suurenenud kiiremini.