Foto: PantherMedia/scanpix (foto on illustratiivne)
Maailm
21. juuni 2013, 07:00

Läti tapjaema traagiline lugu: lahutus, töökaotus, sügav depressioon (91)

Läti politsei võttis eile vahi alla 27aastase naise, kes kolmapäeva öösel hüppas Ventspilsis koos kahe väikese pojaga sillalt Venta jõkke. Munitsipaalpolitseinikel õnnestus naine elusalt veest välja tuua, tema kahe- ja kolmeaastane poeg uppusid, vahendab portaal kriminal.lv.

Kolmapäevaöine erakordne tragöödia Ventspilsis raputab kogu Läti ühiskonda. Kohtuekspertide sõnul on see unikaalne intsident, sest varem pole Lätis kollektiivset enesetappu sooritatud. Seda enam, et seekord soovis vabasurma minna ema koos kahe lapsega.

Riia psühhiaatri Adris Lutumsi sõnul võis naist nõnda tegutsema sundida pikaajaline sügav depressioon ja lootusetusetunne.

Noore naise elu veeres allamäge

Venta jões koos lastega elu lõpetada soovinud noore naise elus oli viimastel kuudel tõepoolest kõik halvasti läinud. Hiljuti oli ta ametlikult vormistanud lahutuse mehest, kellega ta tegelikult juba tükk aega koos polnud elanud.

Naine kasvatas poegi üksi ja töötas kaupluses kassiirina, kuid vallandati paari kuu (mõnedel andmetel paari nädala) eest ootamatult. Endised kolleegid rääkisid ajalehele Neatkariga, et ostjad olid kurtnud, et kassiir töötab aeglaselt ja halvasti. Kolleegid kinnitasid ka, et nad püüdsid vallandamisohtu sattunud naist igati päästa, kuid see ei õnnestunud: töösuhe kaebamise ohvriks langenud kassiiriga lõpetati.

Viimane reageeris vallandamisele mitmuseguste ravimite, sealhulgas antidepressantide võtmisega. Sõbranna viis tööta ja järjest suuremas meeleheites naise 7. juunil Ventspilsi sotsiaalametisse. Seal määrati kahe väikese lapse emale ühekordne toetus: 30 latti (43 eurot) ja soovitati tal end ametlikult vormistada vähekindlustatuna, et siis saab ta edaspidi regulaarselt abi. Samuti soovitati naisel koos lastega minna vaeste abistamise keskusse, kus neile oleks antud tasuta süüa ja psühholoogilist abi.

Meeleheitel noor ema jättis sotsiaalameti soovitused tähelepanuta. Läti meedia andmetel polnud tema materiaalne olukord sugugi mitte kõige hullem, sest ta sai lasteabiraha ja endiselt mehelt ka alimente.

Siiski registreeris ta end ametlikult töötuks ning pani ennast kirja ka mingitele kursustele. Seejärel käis ta eelmisel reedel taas linna sotsiaalametis, kus ütles, et tunneb end pisut paremini ega vaja psühholoogi abi. Esmaspäeval käis ta veel tööameti kursustel ja miski ei ennustanud peatset tragöödiat.

Kolmapäeva öösel kella kolme paiku läks noor ema koos kahe pisipojaga Ventspilsis Venta jõe sillale ja hüppas sealt vette.

Esimesena jõudsid sündmuskohale munitsipaalpolitseinikud, kel õnnestus naine veest elusalt välja tuua. Laste jaoks jäi abi paraku hiljaks. Ühe poja elutu keha leiti varsti, teise oma mitu tundi hiljem

Munitsipaalpolitsei ülem Janis Arais rääkis Läti Delfile, et signaal juhtunu kohta tuli piirivalvelt. Täpsemalt teatati, et Venta jões hüüab keegi appi.

Elusana veest välja toodud naine viidi esmalt haigla reanimatsiooniosakonda. Tema seisund paranes kiiresti ja eile võeti ta kohtu otsusel vahi alla ning saadeti Liepāja psühhoneuroloogiahaiglasse ekspertiisi.

Võimalik on elu-aegne vangistus

Algatatud on kriminaalasi ning koos lastega enesetappu teha soovinud ema süüdistatakse kahe inimese tapmises raskendavatel asjaoludel. Selle paragrahvi järgi kohtus süüdimõistmisel ootab lasteuputajat 15–20 aastat vanglakaristust ja võimalik on isegi eluaegne vangistus.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis ütles pärast kohtumist president Andris Berzinšiga, et Ventspilsi tragöödia annab tunnistust sotsiaalkaitsesüsteemi puudulikkusest. "See juhtum sunnib hindama sotsiaalabisüsteemi efektiivsust. Tuleb selgitada, kas on vaja mingeid korrektuure," rõhutas valitsusjuht. Ta lisas, et juhtunu kõik asjaolud tuleb välja selgitada ja politsei sellega ka tegeleb.

Ventspilsi linnapea Aivars Lembergs ütles, et äsjase tragöödia puhul tuleb arvestada riigis valitsevat olukorda.

"Arvan, et Ventspilsi ei maksa üldisest kontekstist välja rebida. Lätis on palju suitsiidijuhtumeid. Palju enam kui nõukogude ajal. Põhjused on arusaadavad – ebakindlus tuleviku ees. Ja see ebakindlus on suurem kui 25 aastat tagasi," vahendab Aivars Lembergsi sõnu Läti Delfi.

Linnapea lisas, et seni, kuni käib uurimine, on raske midagi öelda naise teo motiivide kohta. Ta ei pea ka vajalikuks erikomisjoni moodustamist. "See oleks mäng publikule," arvas Ventspilsi linnapea.

Mullu läks Lätis vabasurma 443 inimest, enamasti nooremad mehed.