Afganistani tervishoiutöötaja vaktsineerib Nangarhari provintsis Jalalabadis lapsi lastehalvatuse vastu. Pilt on tehtud 16. jaanuaril 2014.Foto: Noorullah Shirzada / AFP / Scanpix
Maailm
11. veebruar 2014, 11:30

Kabulis leiti lastehalvatuses pisitüdruk, arstid kardavad haiguspuhangut

Afganistani pealinnas Kabulis diagnoositi väikesel tüdrukul poliomüeliit ehk lastehalvatus. Kabulis on see esimene lastehalvatuse juhtum pärast 2001. aastat, mil Talibani võim kukutati.

Afganistani tervishoiuminister on andnud korralduse alustada pealinnas vaktsineerimist, kirjutab BBC. Tervishoiuametnikud pelgavad haiguspuhangut.

Haigestunud kolmeaastane tüdruk Sakina leiti halvatuna pealinna idaosas, ülivaeses Kuchi kommuunis, kus elavad endised nomaadidest karjakasvatajad. Seal pole inimestel ei veevärki ega elektrit ning vaatamata külmale talvele elavad mõned karjused telgis.

Sakina isa peab taksojuhi ametit ning sõidab sageli üle piiri Pakistani. Kuigi piiriületuspunktides püüavad tervishoiutöötajad vaktsineerida poliomüeliidi vastu kõiki lapsi, ületavad paljud Afganistani ja Pakistani piiri kõrvalisi radu pidi. 

Lastehalvatus, mis praeguseks on peaaegu kogu maailmast kadunud, on säilinud endeemilise haigusena Afganistanis, Pakistanis ja Põhja-Nigeerias. Kõigis kolmes maas on islamiäärmuslased takistanud tervishoiutöötajatel tegemast lastehalvatuse vastaseid vaktsineerimisi.

Afganistanis on Taliban oma taktikat siiski muutnud, võimaldanud viimastel aastatel vaktsineerimist ning haigusjuhud on vähenenud. Näiteks 2011. aastal registreeriti Afganistanis 80, 2012. aastal 37 ning mullu 14 lastehalvatuse juhtu.