KUULA KEHA: Marit Kulli sõnul aitab kinesioteipimine valu ka ennetada ning seepärast on mõistlik näiteks seljaprobleemide ennetamiseks lasta enne kevadisi aiatöid seljale kinesioteip paigaldada. aldo luudFoto: ALDO LUUD
Uudised
12. märts 2014, 10:11

Teip päästab hädalise liigese- ja lihasevalust

«Kinesioteip aitab kehal iseeneslikult terveneda, aitab alandada turseid ja valu, võimaldades samal ajal säilitada keha normaalset liikuvust,» loetleb liigese- ja lihasevalude ennetamiseks järjest populaarsema kinesioteipimise plusse füsioterapeut-massöör Marit Kull.

Kinesioteipimine sobib Tartu Dorpat SPA füsioterapeut-massööri Marit Kulli sõnul kõigile, keda kimbutab mõni kehafunktsiooni häire, näiteks krooniline valu, põlve- või alaseljavalu ning isegi migreen ja unetus. Ka hüpertooniliste lihaste pehmendamiseks, imikute gaasi- ning naiste menstruatsioonivalude korral on kinesioteipimisest abi saadud.

 

Aitab ka valusid ennetada

Kõige laialdasemalt kasutatakse kinesioteipi Kulli sõnul spordis ja taastusravis, sest see on efektiivne skeletilihassüsteemi vaevuste vähendamisel. «Kinesioteipimine soodustab ülekoormusest või traumast kahjustatud piirkonna taastumist, toestades kehapiirkonda ilma liikuvust takistamata,» selgitab ta.

Kinesioteip aitab alandada turseid ja valu, olles nii heaks abivahendiks näiteks operatsioonijärgsel taastumisel. Aktiivselt on hakatud seda kasutama postoperatiivselt isegi näiteks rinnavähi järelravis.

«Operatsioonijärgselt on vaja kiiresti tagada parem lümfiringlus, et ei tekiks lümfivoolu takistust, mis omakorda põhjustab turseid jäsemetes,» selgitab Kull.

Füsioterapeut rõhutab, et kuigi kinesioteipi saab osta apteegist või veebipoest igaüks, ei maksa seda kodus Youtube’i videole toetudes ise peale panema hakata.

«Et teipimisest oleks kasu, tuleb tunda lihaste algus- ja lõpppunkte, teada, kas ühe või teise häire ravimiseks peaks lihas olema teibi asetusmomendil venituse all või mitte, kas peab venitama vaid teipi või teipi ja lihast korraga,» räägib Kull, et sellised teadmised on füsioterapeutidel, kes on käinud kinesioteibi koolitusel.

Ka aitab teipimiseelne vestlus füsioterapeudiga välja selgitada, kas probleem on põhjustatud lihase ülekoormusest või liigeste valest asendist, kas probleem on kõõlustes või lümfiringe häirumises. Kõike seda on kinesioteipi paigaldades oluline teada.

Seejuures ei maksa füsioterapeudilt abi otsides karta ka meeletut ajakulu – vestlusele ühes teipimisega kulub umbes pool tundi.

Kinesioteipimisega kaasneb ka naha puhastamine teibitavas piirkonnas ja mõnikord ka raseerimine liigsest karvakasvust.

Turule on jõudnud eri värvi kinesioteipe – kas neil on mingi vahe? Marit Kull naerab, et asi on lihtsalt inimeste edevuses – kõik teibid on sama elastsed ja toimega.

«Sportlased eelistavad kirevamaid teipe, kontoriinimesed beeži ning must on lihtsalt trendikas,» selgitab ta.

Marit Kull lausub, et kinesioteipimisega ei pea ootama, kuni valu on endast märku andnud, mõnikord aitab see ka valu ennetada.

«Näiteks, kes teab, et tal on seljaprobleeme, võib enne aiatööde tegemist lasta end teipida. Kes teab, et tal on põlved nõrk koht, võiksid lasta põlvedele kinesioteibi paigaldada enne rattarallile või maratonile minekut,» selgitab ta.

Oma keha kuulates õnnestub probleeme ka ennetada. Pikematel jooksuetappidel aitab kinesioteipimine vältida või ajaliselt edasi lükata ka lihaskrampide teket.

Üks seanss kolm kuni viis päeva

Tõsi, kui tegu on tõsise patoloogiaga, näiteks põlvekõhre kulumisega, ei saa loota, et teip kõhre taas üles ehitab. Küll aga aitab teip vähendada kõhrele langevat koormust.

Optimaalne kinesioteibi üks kandmisaeg on kolm kuni viis päeva.

«Väga sageli ei soovitata kinesioteipimist teha, sest keha peab vahepeal ka puhkama ja ise tööd tegema,» räägib Kull.

Arvestama peab ka sellega, et teibi äravõtmine võib põhjustada ebamugavusi.

«Kõige valutum on seda teha sooja duši all − soe aitab leotada tugevat liimi paremini lahti.»

Kulli sõnul aitab juba üks teibikuur keha tõhusalt, kui seejuures teha juurde ka füsioterapeudi soovitatud harjutusi.

Kuidas kinesioteip toimib?
«Ülekoormatud või traumeeritud lihas muutub põletikuliseks, naha ja kudede vaheline ruum surutakse kokku ning selle tulemusena häirub normaalne lümfi- ja vereringe. Kompressioon ja tekkinud lümfriringluse piiratus mõjub valuretseptoritele ning see kutsubki esile valuaistingu. Nahale asetatud teip moodustab lainelaadseid kortsukesi, mis tõstavad naha justkui üles, suurendades nii ruumi naha ja kudede vahel ning kiirendades keha enda paranemisprotsesse,» selgitab Tartu Dorpat SPA füsioterapeut-massöör Marit Kull.

Vastunäidustused
- lahtised haavad
- allergiline reaktsioon kinesioteibile
- armid, mis pole täielikult paranenud
- konsulteeri oma arstiga, kui sul on kasvajad või kui võtad verd vedeldavaid ravimeid
- pea meeles, et genitaalpiirkonda ei saa teipi paigaldada