Foto: Alamy/AOP
Uudised
29. märts 2014, 12:02

Täielik jura: unusta need tervisemüüdid (1)

Lameda kõhu saamiseks ei piisa miljonist istessetõusust, kinnitab veebikülg mamamia.com ning kummutab veel hulga tervisemüüte.

1. Treenima peab iga päev.

Ei pea! Õigupoolest on puhkepäevade lisamine treeninguprogrammi üks tähtsamaid asju, mida saad oma tervise heaks teha.

2. Jõutrenn teeb sind muskliliseks.

Ära muretse, jõutrenn ei garanteeri automaatselt, et näed peagi välja nagu Arnold Schwarzenegger oma kulturistipäevil. Selleks tuleks palju steroide võtta. Samas kardiotrenniga piirdudes osutad endale karuteene. Jõutrenn ajab lihased toonusesse, peletab rasva ja vähendab luuhõrenemise, vigastuste, seljavalu ja liigesepõletiku riski.

3. Kui teed miljon korda kõhulihasteharjutust, saad lameda kõhu.

Ei. Võid kas või pulsikaotuseni istessetõuse teha – kõht ei muutu sellest pesulauaks. Vats sõltub siiski keha üleüldisest rasvaprotsendist. Nii et alusta kardio- ja jõutreeningu kombinatsiooniga, mis rasva sulataks.

4. Kui sa ei higista, ei põleta sa ka kaloreid.

See ei pruugi tõsi olla. Higistamisega jahutab keha end. Lirtsakas T-särk pole küll tõsise trenni mõõt.

5. Pole võimalik ülemäära treenida.

On küll. Liigne treenimine võib viia üleväsimuse ja vigastusteni ning kahjustada sellega füüsilist ja vaimset tervist.

6. Ilma valuta ei tule tulemusi.

Treeningujärgse päeva lihasvalu ei pruugi tingimata halb olla (see kinnitab, et oled vaeva näinud). Ent kui sul on trenni ajal või järel tõsiselt valus, on see halb märk, mida ei tohi ignoreerida.

7. Kaalust maha­võtmiseks piisab vaid trennist.

Paraku mitte. Sportlikus vormis on ülitähtis osa ka toitumisel. Nii et ära arva, et võid pärast tunnist spordisaalis müttamist endale hamburgeri ja rammusa koorejäätise lubada.

8. Näljutades saab kaalust maha võtta.

Dieedid, mis käsivad toidust loobuda ning juua hoopis tšillivett, ei mõju. Keha lülitub näljarežiimile ja hoiab rasvavarudest kümne küünega kinni.

9. Trenažööril on sama kasulik joosta kui õues.

Paraku mitte. Tuul ja ebaühtlane pind teevad õues jooksmise tõhusamaks. Kui jooksed vaid trenažööril, suurenda kallakut, et kogemus oleks ehedam.