Lapsed
20. aprill 2014, 18:00

Krokodillisõnnik ja kopramunandid – iidsed rasestumisvastased vahendid (5)

Elavhõbeda joomine, krokodillisõnniku ning pooliku sidruni toppimine tuppe – iidsed rasestumisvastased vahendid sunnivad taevast tänama, et elame XXI sajandil!

Kopramunandid

XVI sajandi Kanadas oli naistel kombeks soovimatu rasestumise vastu võidelda kuivatatud ja pulbriks tambitud kopramunanditega, mida puskaris leotati ja mille tõmmist seejärel joodi. Oli sellest tolku, pole teada – kuid kobraste arvu pärssis see tunduvalt.

Nirgimunandid

Pimedal keskajal hakkasid eurooplannad rasedusest pääsemiseks kandma jala ümber amulette. Need olid tehtud näiteks nirgimunanditest, muula kõrvavaigust või musta kassi paremast küljest pärit luust. Kui viimane ohutis ei funktsinud, oli põhjus selge: kass polnud piisavalt must.

Krokodillisõnnik

Dokumendid, mis on pärit aastast 1850 eKr, näitavad, et Vana-Egiptuse naistel oli kombeks rasestumist ära hoida krokodillisõnnikust pessaari abil. Krokodillikaka on kergelt leeliseline nagu tänapäeva spermitsiidid, nii et see võis soovimatu rasestumise eest kaitsta küll. Teisalt: ehk peletas sõnnikust pessaar mõlemal osapoolel seksimõtted peast?

Indiaski tõrjusid naised soovimatut rasestumist krokodilli- ja elevandisõnnikuga.

Elavhõbe

4000 aastat tagasi jõid hiinlannad raseduse ärahoidmiseks elavhõbedat. Sellel meetodil on üks suur miinus: elavhõbe on mürgine.

Tagurpidi hüppamine

II sajandi mõjukas Kreeka günekoloog Soranus soovitas naistel pärast seksi seitse korda tagurpidi hüpata – see pidi soovimatust lapsest säästma.

Aevastamine

Sajandeid usuti, et tugev aevastamine lennutab seemnerakud tupest välja. Terviseks!

Sepikojavesi

See nipp on pärit iidsetelt kreeklastelt: rasestumist pidi saama ära hoida, kui juua vett, milles sepp oli hõõguvaid materjale jahutanud. Ei tea, miks seda küll usuti, aga vee pliisisaldus võis aidata küll. Veel Esimese maailmasõja ajalgi läksid naised vabatahtlikult vabrikuisse pliiga töötama, et see neid steriilseks muudaks. Paraku võisid selle meetodiga kaasneda neuroloogilised probleemid, iiveldus, neerupuudulikkus, krambid, kooma ja surm.

Kirbumünt

Vanad kreeklased ja roomlased kasutasid rohemündiga sarnase hõnguga kirbumünti toiduvalmistamisel, kuid jõid selle teed ka menstruatsiooni ja abordi esilekutsumiseks. Kuid kirbumünditeega liialdamise tagajärjed võisid olla karmid: elundid kippusid üles ütlema.

Papaia

Lõuna- ja Kagu-Aasias kasutati toorest papaiat raseduse ärahoidmiseks ja katkestamiseks. Küpsena tal sellised toimed puuduvad. Küll aga olid papaiaseemned tõhusaks kontratseptiiviks meestele: iga päev võttes võisid nad spermatosoidide arvu nullida. Kui seemneid enam ei pruugitud, taastus ka mehe viljakus.

Kullast ja hõbedast pessaarid

Paar tuhat aastat tagasi püüti rasestumist ennetada emakakaelale asetatavate pessaaridega, mis jõukatel olid kullast, hõbedast ja elevandiluust, rahvarämpsul aga õlitatud paberist ja mesilasvahast. Paraku võisid need vidinad põhjustada toksilise šoki sündroomi, ebameeldivaid odööre, eritisi ja infektsioone – rääkimata rasedusest, sest neil oli ilmselt kombeks seksi ajal paigalt nihkuda.

Loomasoolikad

Vanad egiptlased valmistasid kondoome loomasooltest. Üks vanimaid teadaolevaid kondoome oli tehtud seasoolest ning varustatud koguni juhendiga, mille järgi tuli seda enne kasutamist soojas piimas leotada. Legendaarne armastaja Casanova lootis linaste kondoomide peale. XIX sajandi jaapanlannadel polnud sängis vist erilist lusti – mehed kasutasid kabutogata’t, kilpkonnaluust või nahast preservatiivi.

Oopium

Iidses Sumatras võeti kontratseptiivina kasutusele oopiumitaim unimagun: naised vormisid oopiumist topsikese ja suskasid selle emakakaela katteks tuppe.

Puuklots

Kuninganna Victoria ajal oli hinnas puust treitud pessaar, mis hea õnne peale tõepoolest emakakaela kattis. Kuid 1931. aastal nimetati puidust pessaari juba piinariistaks.

Kokakoola

Alles hiljaaegu lootsid naised vahekorrajärgse tupeloputuse peale, kuid tänapäeva arstid usuvad, et dušitamine lükkab spermatosoide hoopis eesmärgile lähemale, mitte ei uhu neid välja. Ent nüüdki jätkavad mõned seda meetodit vee ja seebi, isegi kokakoolaga. Nad usuvad, et süsihappegaas ja suhkur aitavad rasestumise vastu.