SUVEL EI PUHKA: Rõõmsameelse jäätisevalmistaja Vladimiri töö oli eile jäätisekarpe külmatunnelist ära tuua ja pakkeliinile laduda. Foto: Küllike Rooväli
Eesti uudised
27. mai 2014, 07:00

Tühi jäätiselett viitab kaupmehe lohakale ilmateate uurimisele (6)

Selleks ei pea olema sõltumatu Šveitsi labor, et teha kindlaks: jäätisemüüki suurendab suvesoojus. Kuidas soe ja päike külmaisuga aga täpsemalt seotud on, uurivad oma tarbeks jäätisetootjad.

Pühapäeva lõunal kerkis termomeetrinäit varjus vapralt 33 plusskraadi juurde. Lääne-Virumaa suvituskülas Võsul poejärjekord ei katkenud. Tavapärane ost: üks vesi ja kaks jäätist või kaks vett ja üks jäätis.

Õbluke naine on tirinud poe tagaruumis olevast külmkambrist välja viimased varud. Üks jäätisekast teise järel valatakse krobinal müügisaali külmikusse tühjaks. "Vot nüüd on küll kõik! Viimased! Rohkem ei ole!" teatab kurnatud kaubandustöötaja.

Samal ajal kahanevad ka linnulennult saja kilomeetri kaugusel Jõelähtmes Koogi poes jäätisevarud ähvardava kiirusega. Müüja Nyole ütleb esmaspäeval, et nädalavahetusega on läbisõiduhooviks muutunud kaupluse varud peaaegu haihtunud.

Suvi tuleb ootamatult

Jäätisevalmistaja Balbiino turundus- ja kommunikatsioonijuht Enel Kolk teab, et suvi tuleb kauplejatele sama ootamatult kui talv tänavakoristajate jaoks.

"Kahjuks juhtub esimeste kuumalainetega ikka nii, eriti just väikepoodide puhul, et kui ei saa kauba äramüümises kindel olla, ei tellita suuri varusid ette," selgitab Kolk.

"Küsimus on ju, kas müüja või ostujuht julgeb võtta riski, et kaup kätte jääb."

Balbiino on jälginud jäätiseostu kõveraid ja ajanud need kokku päikeseliste ilmade ja õhutemperatuuri näitajatega. Siit tulebki teadmine, et päikeseline ilm mõjub jäätiseostjaile sütikuna – seda aga vaid kevadel, aprillis, kui jäätisesöömine algab. Tõeline jäätisemüüja on aga ikkagi soojus. Graafikukõver sööstab üles, kui kuu keskmine õhutemperatuur kerkib üle 15 soojakraadi ja lendab tippu siis, kui keskmine kuumus juba 20 soojakraadini ulatub. "Päike ei oma siis enam erilist rolli," sõnab Kolk.

Ilmajaama püsikliendid

Selveri kaubandusjuht Heli Laumets ütleb, et ilmajaama püsiklientide hulgas on ka nende kaubanduskett, sest ainult kalendriga ei tee selles töös midagi. Kaupa tellitakse ette kaks-kolm päeva, suuri ladusid pole ka suurpoodidel. Poepidajate arvutis on peamiselt lahti aknad veebilehekülgedele gismeteo.com, yr.no ja ilmajaam.ee.

"Jälgime suvel alati ka ilmateadet ning vaatame ja võrdleme erinevaid ilmaprognoose," räägib Laumets.

"Päikesepaistelise ja sooja ilmaga tellime rannapiirkondadesse hooajakaupa kuni kaks ja pool korda tavapärasest rohkem."

Ootamatuste ennetamiseks on jäätiste ja jookide varu kaupluses umbes ühe-kahe päeva jagu, kogus sõltub iga kaupluse ja selle laopinna suurusest.

"Reeglina kõigil koostööpartneritel korraga tarneprobleeme ei teki ja sellist olukorda, et vesi või jäätis oleks poest päris otsa saanud, ei meenu," nendib Laumets.

"Küll on näiteks jaanipäeva eel käive sedavõrd kiire, et kauplustesse tehakse lisatarneid, sest lattu ei mahu piisavat varu."

Suvel jäätisemeistrid ei puhka

Balbiino tootmistsehhis Tallinna piiril Luigel keeb töö täie hooga. Ja lootus, et vähemalt siingi on jahe, ei pea paika. Naiste virgad näpud täidavad kiiruga jäätisekarpe. Koorejäätis voolab alla oi-oi kui jämedast torust, mille omamisest unistaksid kõik lapsed. Kolgi sõnul pole aga jäätisemeistrite ega müügimeeste töö sugugi nii roosiline, sest suvel selles firmas ei puhata. Vähe sellest, isegi firma suvepäevi peetakse siis, kui lehed juba õues kolletama hakkavad. Ja muidugi palgatakse suveks lisatööjõudu, tänavugi ligi 60 hinge.

Mida arvestab poodnik suvel?

Selveri kaubandusjuht Heli Laumets ütleb, et suvel suureneb peale jäätise ka vee, karastusjookide, õlle ja grilltoodete müük, aga tõuseb ka kaupluste käive tervikuna. Tarbekaubast on suvehittideks sääsetõrjevahendid, päikeseprillid, ujumisriided ja plaastrid.

Kui jäätisetehased arvestavad toodangu lattu ettetegemisel ilmateate ja sooduskampaaniatega, siis poepidajate elu on keerulisem. Suveüritused võivad kaupluse käivet ajutiselt oluliselt suurendada. Seetõttu jälgitakse ka suveürituste kava.

Veel arvestab Selver tellimuste tegemisel nädalapäevaga, kaupluse lähedal peetavate üritustega, samuti kampaaniate ning palga- ja pensionipäevadega.

"Kui ilus ilm satub olema nädalavahetusel, siis sõidavad inimesed Tallinnast suvituspiirkondadesse ja arvestame suurema käibega väiksemates linnades," selgitas Laumets.