Foto: PantherMedia / Scanpix
Psühholoogia blogi
22. august 2014, 13:39

Psühholoogia blogi: andestamine ja teisega arvestamine on kooselus vajalik oskus (6)

Jätke eelarvamused oma kaaslase suhtes, ükski inimene pole alati täpselt selline, nagu arvate.

Pereelus on oluline rahulik õhkkond ja selle hoidmiseks tasub vaeva näha. Kooselus võiksid olla ühised suured eesmärgid, mille püüdlemiseks koos vaeva näha ja probleeme tuleks arutada alati üheskoos ja kindlasti kohe, kui probleemid ilmnevad.

Järeleandmine ei näita selgroogsust, vaid võimekust teha kompromisse. Kui kaaslase soov on vastuvõtmatu, siis on viisakas sellest ka viisakalt keelduda, oma põhimõtetega ei ole vaja küll vastuollu minna.

Sageli on raha küsimused need, mis perekonnas tüli majja toovad. Siin aitab jällegi avatud suhtlus ja koos eelarve tegemine.

Arvan, et igast väljaminekust ei ole vaja kaaslast informeerida, küll aga võiks suuremaid väljaminekuid koos planeerida, sest suuremad summad mõjutavad perekonna käekäiku märkimisväärselt. Mis on suur summa, mille üle koos otsustada, jäägu iga perekonna otsustada. Oluline on, et raha kasutatakse mõlema arvates mõistlikult, sest see hoiab suuremad tülid perekonnast eemal.

Perekonna liikmete lähedust näitab see, kui kasutatakse mina asemel sõna meie. Näiteks toidu tegemine võiks olla nii mehe kui naise töö, sest need ajad on jäädavalt möödas, kui pliidi taga võis näha ainult naisi.

Kodused kohustused tuleks kui mitte päris võrdselt, siis peaaegu võrdselt ära jagada või konkreetsete tööde tegemises kokku leppida.  Kui on juba suuremad lapsed, siis tuleks neile ka jõukohaseid töid pakkuda.

Võiks kindlaks määrata, mille eest keegi vastutab, sest muidu tuleb iga puhkepäev hakata otsustama, kes mida tegema hakkab. Perekond ei ole see koht, kus mõeldaks, et teen vaid seda, mis meeldib või mis on kasulik.

Kõik tööd tuleb kodus ära teha ja ebameeldivad tööd ei ole küll kena kaaslasele teha jätta. Kasutades elukaaslase pangakaarti, tuleks sellega hoolikalt ümber käia ja mitte laristama hakata.

Kas oskad õigel ajal vabandada?

Elada tuleks nii, et kaaslasel oleks sinu kõrval hea elada. Kui midagi teise puhul häirib, siis räägi avameelselt sellest kaaslasele, mitte aga ära kurda oma sõbrannadele. Oluline on suhetes hoiduda teisele haiget tegemast.

Jäta seljataha valu, mis sulle on tekitatud ja tee lõpp olukorra ketramisele, ikka uuesti ja uuesti. ketramine sama asja ümber ei vii kuhugi, vaid võtab aega ja  kulutab närve. Kui ise oled eksinud, siis vabanda.

Vabandamine ei võta tükki küljest, küll aga võib parandada lõhkiseid suhteid. Vabanda siiralt ja proovi ennast parandada. Pööra elus uus lehekülg. Andesta kogu südamest, kui sinult andeks tullakse paluma.

Lase minevikust vabaks. Jätagi probleemid selja taha ja tee seda enda tervise huvides. Ära pea pikka viha, sest see kurnab sind ennast. Andesta teisele isegi siis, kui ta ei palu andeks, või kui ta ei mõista oma eksimust.

Oluline on kooselus tingimuseta armastus ja nagu sõnagi ütleb, eeldab see, et armastatakse teist ilma mingeid tingimusi seadmata. Kui üks palub andeks, siis sul on kohustus viisakalt andestada. Kõik inimesed võivad olla ekslikud ja vahel tehakse teisele emotsionaalselt haiget kogemata, näiteks lõõpides kellegi üle heatahtlikult, teist poolt aga võib see solvata

Pea meeles, et andestamine ei ole tagajärgedeta, tagajärjed jäävad alles ja tehtud ei saa olematuks teha. Ka vihas öeldud sõnad jäävad alles ja ei lenda tuulde. Ära kunagi korda kord tehtud vigu, proovi muutuda ja sisemiselt kasvada paremaks inimeseks.

Loobu soovist kellelegi kätte maksta, sest see ei too kellelgi head. Kui jääd pingelises olukorras rahulikuks ja viisakaks, siis rahuneb ka teine pool maha. Ära kunagi aktsepteeri vägivalda, vaid otsi koheselt lahendust olukorrale.