Foto: Panthermedia/Scanpix
Uudised
26. august 2014, 07:00

Kas hambapastas sisalduv kemikaal tekitab vähki? (14)

USA uudisteagentuuri Bloomberg väitel ei pruugi triklosaani kasutamine hambapastas Colgate Total olla tervisele nii ohutu, nagu ettevõte kinnitab.

Nimelt seostatakse triklosaani vähirakkude kasvu ja arenguhäirete tekkega loomadel. "Praegu pole triklosaani tervistkahjustav mõju ametlikult tõendatud. Kui kahtlustus teadusliku kinnituse saab, siis see ühend kindlasti eemaldatakse hambapasta koostisest," kinnitab Eesti Hambaarstide Liidu president Marek Vink.

Isiklikult leiab Vink, et kemikaalide kasutamisel tasub alati mõelda, kas võimalik kasu ikka kahju üles kaalub. "Hammaste puhul on oluline eelkõige mehaanilise puhastamise kvaliteet."

Onkoloog Riina Kütner tõdeb, et praeguseks on maailmas üsna palju selliseid ühendeid, mis eraldi võttes ja suuremas koguses ei ole organismile kõige kasulikumad. "Kõigiga lihtsalt ei jõuta kliinilisi uuringuid korraldada. Kuna Eesti inimeste hambatervis on aga niigi vilets, siis selline uudis võib veelgi vähendada hambapesu soovi või olla heaks põhjenduseks sellest loobumiseks," ütleb ta.