Libeeria Punase Risti meditsiinitöötajad kaitseriietuses.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
5. september 2014, 09:52

USA abiorganisatsioon eraldab ebola kaitsevarustuse soetamiseks 75 miljonit dollarit

Ühendriikide rahvusvahelise arengu agentuur USAID teatas neljapäeval 75 miljoni dollari eraldamisest 1000 lisavoodi soetamiseks ebola ravikeskustele Libeerias ning 130 000 kaitseülikonna ostmiseks tervishoiutöötajatele.

Lääne-Aafrika tervishoiusüsteemid on raskustes ebolapuhanguga, mis on nõudnud ligi 1900 inimelu.

Libeeria õed kannavad enda kaitsmiseks ebola eest peas kaltse ning üha enam leitakse, et kaitsevarustuse puudumine Lääne-Aafrikas on põhjus, miks ebolasse surnute arv on tervishoiutöötajate seas sedavõrd kõrge.

USAID kutsus Ühendriikide tervishoiutöötajaid ebolapuhangule reageerima. Agentuuri juht Rajiv Shah ütles AP-le, et epideemiaga võitlemiseks läheb vaja veel sadu rahvusvahelisi eksperte ning agentuur kavatseb tegutseda ameeriklastest tervishoiutöötajate piirkonda saatmise nimel.

"Olukord halveneb enne paremusele pöördumist veelgi. Meil on sidus ja selge strateegia ... ent selle rakendamine täies mahus võtab nädalaid kuni mitu kuud," sõnas ta.

Võitluseks epideemiaga, mille esimene kolle avastati märtsis Guineas ning mis levis seejärel Libeeriasse, Sierra Leonesse ja Nigeeriasse, on USAID eraldanud seni 20 miljonit eurot.

Tervishoiutöötajad moodustavad ohvrite arvust ligi 10 protsenti. Suur osa kaitsevarustusest, mida nad kasutavad, tuleb kasutamise järel hävitada, mistõttu on varustuse pidev juurdehankimine oluline.

Ebolaviiruse vastu ei ole seni suudetud ravi ega vaktsiini välja töötada. Viirustüvest sõltuvalt sureb 25-90 protsenti haigestunutest. Haigus levib otsekontakti teel vere, väljaheidete ja higi kaudu, aga ka sugulisel teel.