Foto: MARGUS ANSU
Eesti uudised
12. september 2014, 18:53

Särtsakas trenn aitab kooli- ja tööstressiga võidelda

Kas kujutate ette, et ühte ja samasse trenni kõpsivad rõõmsalt koos vanaema ja lapselaps? Või ema koos oma teismelistega?

Tänavatantsu puhul on see täiesti võimalik – kusjuures mitte ainult teoreetiliselt. Tänavatantsukooli JJ Street Dance Company asutaja Joel Juhti käe all harjutas mullu näiteks 70aastaste trennirühm, noorimad tantsukooli lapsed on aga viie-kuueaastased.

Trenn hoiab noored pahandustest eemal

Joel on tänavatantsuga tegelenud juba üle 20 aasta. Tema asutatud tantsukoolil on filiaale kogu Eestis, Tallinnast Kiviõlini ja Rakverest Tartuni. Kõigis filiaalides on käimas õpilaste vastuvõtt eelolevaks õppeaastaks ning paljudes kohtades on olemas treeningrühmad lapsevanematele.

Enamasti on need tekkinud lapsevanemate endi algatusel – see peaks ju kujukalt tõestama, et tänavatants ei ole suunatud vaid noortele ja sel pole mingit negatiivset alatooni.

 

Joel usub, et asi on suisa vastupidi – tänavatantsutrenn on pahandustest eemal hoidnud paljud tantsukoolis käinud noored, kelle aeg oleks muidu kulunud vaid tšillimisele ja hängimisele.

"Seda teeb tegelikult mistahes sport või huvitegevus," leiab ta.

JJ-Street tantsukooli võetakse vastu kõik huvilised, kusjuures varasemat kokkupuudet tantsuga ei eeldata – teadagi, hea tahtmise korral saab ka karud tantsima pandud (parim muidugi, kui see hea tahtmine on karudel endil olemas).

"Selleks ongi ju treenerid, et kõike õpetada," nentis Kerttu Luik, tantsukooli treener nii Tallinnas kui ka Keila filiaalis. "Vanusepiire kohe kindlasti ei ole – kui on tahtmist, siis pane aga muusika mängima ja puusad nõksuma.» Kerttu, kes kohalikus lehes selle kandi rahvale tänavatantsu olemust selgitas, on sellega tegelnud juba seitse aastat.

"Enne tänavatantsu juurde jõudmist tegelesin üheksa aastat akrobaatika ja võimlemisega," rääkis ta. "Ma ei oleks kunagi uskunud, et minu tee viib hiphopi ja muude tänavatantsustiilide juurde. Ühel hetkel tahtsin aga vaheldust, midagi uut enda ellu. Alustasin, kui olin viisteist."

Tantsutreeneri tööd Kerttu naudib.

Ta saab tantsust positiivsust ja energiat ning soovib seda teistelegi jagada: "Väga mõnus tunne on, kui näen, et mul on võimalus anda inimestele pärast pikka ja väsitavat tööpäeva mõnus enesetunne – lahkudes on kõigil naeratus näol."

Kuni augusti lõpuni on tantsukoolil kavas näidistrennid (vt kohti ja aegu: www.jjstreet.ee), uusi õpilasi võetakse vastu terve septembrikuu jooksul.

Mis on tänavatants

New Yorgi tänavatel alguse saanud tänavatants jõudis Eesti avalikkuse ette esimest korda väidetavalt kaheksakümnendate lõpus, kui Tallinna linnahallis esinesid Moskvast pärit artistid, demonstreerides rahvale mitmesuguseid tänavatantsustiile. Varem oli seda nähtud välismaa muusikavideotes ja filmides.

Eesti esimene hiphop-tantsugrupp 34U loodi 1993. aastal, sinna kuulus kolm noort poissi. Eesti esimese tänavatantsukooli JJ-Street Dance Company loonud Joel Juht on neist ainuke, kes tegeleb alaga tänaseni. Põhilised tänavatantsustiilid (hiphop, breik, house, ­locking, popping, vogue jt) jagunevad omakorda alaliikideks. Nagu igal teisel tantsul, nii on ka igal tänavatantsustiilil oma põhi­sammud ja muusika, mille järgi tantsitakse.