Massöör Lea RoovikFoto: TEET MALSROOS
Keha
14. september 2014, 17:30

Šokolaadi­massaaž tõstab tuju ja niisutab nahka (3)

"Lisaks sellele, et šokolaadimassaaž ­aitab ennetada sügismasendust, tuleb see kasuks ka pärast rannahooaega," soovitab Lea Roovik sügishooajal ­massaaži, mis on suunatud nii hea tuju kui ilusama naha saamiseks.

"Šokolaadimassaaž ühendab kaht suurepärast asja, mis siin maamuna peal on – šokolaadi ja massaaži," kinnitab ka Janika Luht Massaaži Ekspressist.

"Lisaks sellele, et šokolaadimassaaž aitab ennetada sügismasendust, tuleb see kasuks ka pärast rannahooaega. Palju päikest saanud, aga ka üldse kuiva naha puhul on see väga hea niisutaja, parandades naha elastsust," selgitab massaažifüsioterapeut Lea Roovik.

Šokolaad maitseb igale nahale

Tegelikult "maitseb" šokolaad ­tema sõnul igasugusele nahale, näiteks rasuse naha korral kuivatab poore, vananevat nahka toites aitab aga ennetada kortse.

"Massaažikreem annab nahale kaltsiumi, kaaliumi ja mangaani. Lisaks on kofeiini sisaldaval kreemil ergutavat efekt," märgib Roovik.

 

"Šokolaadimassaaž tekitab küllastatustunde, sobides nii näiteks diabeetikutele, kellel on magusavajadus. Samuti siis, kui on vaja dieeti pidada," lisab sanatooriumi Tervis vanemõde Annely Janson.

Peale selle ergutab kergelt kooriv massaaž tema sõnul rasvapõletusprotsessi ja sobib oma klassikalisest massaažist tugevamate võtetega hästi kaalulangetajatele.

Kuigi šokolaadimassaaži seostatakse eelkõige õnnehormooni – serotoniini – tootmisega, pole Janson ega Roovik märganud sügiseti huvi suurenemist šokolaadimassaaži vastu.

"Kui selle heast mõjust meeleolule veel teatakse, siis seda, et pärast rannahooaega on see hea nahataastaja," tõdeb Roovik, et šokolaadimassaaži soovijaid jagub enam-vähem võrdselt aasta ringi. "Sama kasulik kui praegu on see ka talvel, sest keskküte kuivatab nahka päikesest mitte vähem."

Šokolaadimassaaži võib Rooviku sõnul võrrelda lümfimassaažiga – mõlemad mõjuvad rahustavalt ja on kasulikud nahale. Janson võrdleks šokolaadimassaaži pigem ehk aroomimassaažiga.

"Kõik lõhnad mõjutavad närvisüsteemi, šokolaadi aroomil on tugev rahustav mõju."

Kasulik elumõnu igas eas

Rooviku arvates tuleb üks lõõgastav massaaž kasuks igas eas.

"Mul on olnud ka paar mees­klienti, aga üldjuhul kipub see massaaž nende jaoks nõrgaks jääma. Tund aega kestev mudimine baseerub klassikalise massaaži võtetel, aga kõik piirdub sujuvate ja silitavate liigutustega. Mingeid väänavaid ega pigistavaid võtteid ei kasutata," lubab Roovik, et haiget kellelegi ei tehta.

Lisaks stressile ja sügisväsimusele on see rahustav massaaž tema sõnul kasulik ka südame-veresoonkonna haiguste korral. Seevastu ei sobi see – nagu enamik teisigi massaaže – lahtiste haavade ja nahalööbe korral, samuti sünnimärkide korral, mida arst pole üle vaadanud.

Massaažikreem, mis sisaldab kakaovõiet, meevaha ja vitamiine, meenutab kauplustes müüdavaid šokolaadikreeme. Kuigi kreem on pruun, ei aita see – erinevalt porgandist – nahal päevitust pikendada. Algul jätab kreem küll õrnalt pruunika õlise korra, aga lõpuks jääb ihu ikkagi naturaalset värvi.

"Pärast massaaži ei tasu kohe duši alla tõtata, vaid lasta kreemil põhjalikult imenduda," soovitab Roovik.

Mõnes salongis pakutaksegi šokolaadimassaaži nime all hoolitsusi, kus pärast õrna massaaži mässitakse klient 20 minutiks kilesse ja kaetakse sooja tekiga, et toimeained paremini imenduksid.

Kahtluse, et selle šokolaadiga, mida hea on põske pista, pole massaažikreemil just palju pistmist, lükkab Roovik ümber. "Kaudselt ikkagi on, sest mõlemad põhinevad kakaovõil."