Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. september 2014, 14:05

Tervislik eluviis võib ära hoida iga neljanda infarkti (1)

Rootsi meeste seas korraldatud katse kohaselt on tervislik eluviis kasulik südamele, aidates ennetada vähemalt iga neljanda infarkti.

Esmaspäeval ajakirjas Journal of the American College of Cardiology avaldatud artiklis kirjutatakse, et tervislik taljejoon, füüsiline aktiivsus, suitsust hoidumine ning nii mõõdukas dieet kui alkoholi tarbimine aitavad neljal juhul viiest ennetada südamehaiguste teket, vahendab Time.

20 721 tervislikku meest (vanuses 45 kuni 79 eluaastat) kümne aasta jooksul vaadelnud teadlased märkisid üles nende harjumused ja suhtumise tervise osas. Selgus, et kõigist tervisele kasulikest põhimõtetest ei pidanud infarktiriski vähendamiseks isegi kinni pidama − iga hea harjumus vähendas juba riski.

Tervislik toidulaud ja mõõdukas alkoholi tarbimine vähendasid infarktiriski 35 protsendi võrra. Kui loobuti suitsetamisest ning kõnniti või jalutati päevas vähemalt 40 minutit, vööümbermõõt jäi alla 95 sentimeetri ning söödi puu- ja juurvilju, seemneid, pähkleid, kala ja täisteratooteid, vähenes risk isegi 86 protsendi võrra.