Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
30. september 2014, 10:45

4 asja, mida võinuksin teada värske lapsevanemana

Nelja lapse ema sõnul mõtleb ta tihti, mida ütleks iseendale, kui saaks ajas tagasi minna − kuidas julgustada alles noort ema, kes on tihti ebakindel otsustes, mida langetama peab.

Stephanie Gates annab enda kahe esimese lapse kasvatamise näitel Huffington Posti veergudel nõu, kuidas hakkama saada siis, kui lapse või laste kasvatamine aeg-ajalt üle jõu käib.

1. Ongi raske. Sa ei tee midagi valesti.

Miks ma ei suuda lapsi ohjeldada? Miks nad on sellised? Miks kaotan pidevalt nende jalanõusid, mänguasju, mütse? Mida teha, et lapsed oleks rahulikumad? Gatesi sõnul hindas ta aju pidevalt olukorda ning üritas välja mõelda uusi strateegiaid − kui laste kasvatamine ongi nii raske, siis teen järelikult midagi valesti ning peab olema võimalus, kuidas elu kergemaks muuta.

"Kui saaksin minna ajas tagasi, ütleksin iseendale: "Rahune!". Jonnimine, ärajooksmine, õnnetused, kaotamised ... see on kõik normaalne osa lapse elust. Ma ei muutnud ise elu raskeks. Kahe lapse kasvatamine ongi nii raske."

2. Lepi oma lapse iseloomuga.

Gates meenutab, et esimene laps oli ettevaatlik introvert ning teine pigem elav ja põnevusi otsiv. Kui palju aega läks raisku selleks, et üht teise sarnaseks muuta, Gates nimetada ei oska.

"Viis aastat hiljem on mul üks ettevaatlik introvert ning üks elav ja põnevusi otsiv ekstravert. Kogu see energia [mis nende muutmise peale kulus] üksnes muserdas meid. Aeg, kui muretsesin, kas üks peaks olema nii riskialdis või teine peaks sünnipäevapidudel rohkem lõbutsema, ei muutnud seda, millised nad tegelikult on," ütleb Gates.

Lastel on oma iseloom ning häbelikku last ei saa sundida olema rahva seas ja uudishimulikku hoida vaikselt toas. Gates sõnab, et suutis laste iseloomuga leppida alles aasta tagasi, kui mõlemad lapsed olid nelja-aastased: "See muutis minu suhet nendega täielikult. Julgustan neid mõlemat olema need, kes nad on."

Ta lisab, et iga ema soovib oma lapse näha õnnelikuna, ent tee selleni saab alguse vaid siis, kui õpitakse hindama seda, kes nad tegelikult on.

3. Laste kasvatamine mõjub. Viimaks.

Nüüd, kus lapsed on vanemad, näeb Gates viimaks oma varasema töö vilju. Pereelu ei saa iial olema ideaalne, ent vanemate jaoks olulised asjad juurduvad viimaks ka lapses. Isegi kui tundub, et sinu õpetused ja muu ei kanna vilja, ei või iial teada, millal märkad, et laps talitabki sinu tegude ja sõnade kohaselt. "Kogu see raske töö tasub end ära," ütleb Gates.

4. Raske uskuda, aga keerulised ajad mööduvad.

Kogenud vanemad ütlevad, et lapse varajasi aastaid tuleks nautida, sest need mööduvad kiiresti. Aga ise selle keskel olles ei tundu aeg midagi nii lippavat. "Tegelikult aga saabub päev, kus beebid, keda ei saanud varem silmist lasta, teevad tundide kaupa omi asju ning võid kindel olla, et nad ei sori ravimikapis."

Teadmine, et see aeg möödub, on kahe teraga mõõk: ühest küljest on esimesed aastad toredad ja täis energiat, ent teisest küljest ootab ees sootuks teistsugune elu. "Need armsad beebid kasvavad päris inimeseks, kellel on oma huumorimeel, kired, raskused, sõprussuhted ja elu," märgib Gates.